Hvězdou nám nejbližší je Slunce. Bez něj by nebyl na Zemi život.

11. květen 2015

Od počátku lidské civilizace bylo Slunce uctíváno jako životodárný symbol. Jedním z nejvýznamnějších světových pracovišť pro sluneční výzkum je hvězdárna v Úpici. Za jejím pracovníkem Janem Klimešem si pro pár zajímavostí o Slunci zašla redaktorka Eliška Pilařová.

Hvězdárna v Úpici je snad nejkrásnější přírodní observatoří v celé republice. A letos nám Slunce předvádí úžasné věci.

"Ano, po dlouhé době se na Slunci odehrálo něco i pro laika zajímavého. Byl tam v posledních dnech nádherný výtrysk sluneční hmoty nad sluneční disk. Bylo to opravdu úchvatné divadlo. Je to vlastně důsledek toho, že se Slunce po dlouhé pauze trošku probralo a začíná se chovat tak, jak astronomové čekají. I když by se mělo chovat v těchto chvílích daleko bouřlivěji", říká Eliška Pilařová.

A co zatmění Slunce?

"To byl další takový fenomén i pro širokou veřejnost. Ale pro odborníky jsou zajímavá především úplná zatmění Slunce. To však u nás hodně dlouho vidět nebude. Nikdo z nás se toho nedožije, protože to bude až za více jak 100 let", usmívá se Jan Klimeš.

Zatmění Slunce na Špicberkách

Slunce je hvězda

"Podle našich znalostí je to jediná hvězda, která patří do naší soustavy. Celému tomu systému říkáme Sluneční, protože ta hvězda Slunce celou naši soustavu napájí energií", říká Jan Klimeš.

A trošku záhadně připojuje: "Je otázka, proč ten náš současný sluneční cyklus v kterém žijeme, který je 24. v pořadí, je tak extrémně slabý. Z historie samozřejmě víme, že už k tomu několikrát došlo, ale je to jedna z otázek, kde sluneční fyzika neví proč tomu tak je".

Hvězdárna v Úpici

Země se, jak se říká, na jaře vrací ke Slunci. Je to skutečně tak, že jsme na něm závislí i tím co prožíváme?

"Je to tak. Jak se mění chování Slunce, tak na ty změny musíme nějakým způsobem reagovat. Tak to prostě je", uzavírá Jan Klimeš.

Čtěte také

Slunce je hvězda hlavní posloupnosti, spektrální třídy G2V, patřící do třídy svítivosti V. Obíhá okolo středu Mléčné dráhy ve vzdálenosti od 25 000 do 28 000 světelných let. Oběh trvá přibližně 226 milionů let. Tvoří centrum sluneční soustavy, od Země je vzdálená asi 150 milionů km. Jde tedy o hvězdu Zemi nejbližší.

- hmotnost Slunce je asi 330 000 krát větší než hmotnost Země a představuje 99,8 % hmotnosti celé sluneční soustavy
- Slunce je koule žhavého plazmatu, neustále produkuje ohromné množství energie
- Slunce je staré přibližně 4,6 miliard let, což je řadí mezi hvězdy středního věku. Bude svítit ještě asi 5 až 7 miliard let
- teplota na povrchu Slunce činí asi 5800 K, proto je lidé vnímají jako žluté (i když maximum jeho vyzařování je v zelené části viditelného spektra)
- průměr Slunce je zhruba 1 400 000 km, což činí asi 109 průměrů Země. Jeho objem je tedy asi 1,3 milionkrát větší než objem Země

Spustit audio