Hydrolyzát z vlčího bobu zvyšuje hodnotu bílkovin v potravině. Vyvinuli ho královéhradečtí vědci

20. září 2017

Dva vědci z Univerzity Hradec Králové představili nový potravinový doplněk. Ve výzkumu se jim podařilo vyvinout speciální technologii na výrobu takzvaného hydrolyzátu. Ten umí zvýšit hodnotu bílkovin v potravině až o desítky procent. Doplněk má pomoci například lidem po chemoterapiích.

„Tohle je hydrolyzát, já jsem si ho trochu rozpustil, protože by mohl být normálně i v rozpustné formě, není potřeba jej sušit. Tak já ho tam trošku naleji a nějak to zamíchám, v tomto případě tím zatřepu," výzkumný pracovník hradecké univerzity Miloš Jelínek právě předvádí potravinový doplněk v praxi a to tak, že ho jednoduše smíchá s mlékem.

Spolu se svým synem Jiřím zkoumali bylinu s názvem lupina, která je známá také jaké vlčí bob. Pracovali s její verzí, která je vhodná ke konzumaci a objevili novou technologii výroby hydrolyzátu a vlákniny.

„My prakticky přídavkem 10 až 15 procent hydrolyzátu do mléka docílíme toho, že se obsah bílkoviny z 3,5 procenta zvedne na 6, 7, či 8 procent, podle toho, kolik tam toho dáme. To znamená, že nutriční hodnota značně stoupne," vysvětluje Miloš Jelínek.

Čtěte také

Potraviny, do kterých se přimíchá tento doplněk, můžou být prospěšné celiakům, pacientům po chemoterapii nebo i vrcholovým sportovcům.

„Je to dobré pro osoby, které mají nějaké potíže s trávením. A to je obvykle po nějakých zásazích, při rekonvalescenci a tak dále. Kde prakticky není dobré ten žaludek moc zatěžovat. My mu dáme potravinu, která je už předtrávená a nezatěžuje ten organismus příliš," říká Miloš Jelínek.

Hydrolyzát z vlčího bobu zvyšuje hodnotu bílkovin v potravině. Vyvinuli ho vědci z královéhradecké univerzity


V čem je nová metoda specifická, upřesňuje mladší z vědců Jiří Jelínek: „Unikátní se rozhodně to použití syrovátky. V tom nám dal za pravdu patentový úřad, protože udělal průzkum a nikde to nenašel. To znamená že nápad je použít na tu hydrolýzu syrovátku. Běžně se ty hydrolyzáty vytváří pomocí kyselin."

Počátky výzkumu sahají až do roku 2011, tehdy bylo hlavním cílem vytvořit technologii pro zpracování lupiny, tedy vysoce nutričně hodnotné luštěniny, která má na českém trhu nízké zastoupení.

Nové potravinové doplňky by se mohly objevit především v potravinářském průmyslu

„V podstatě ta výroba je jednoduchá. A myslím si, že je to otázka využití volných kapacit v potravinářském průmyslu. Nemusí se investovat fabrika, nebo něco takového na to. Musí se to povařit v nějakém kotli, musí se to scedit, odfiltrovat a usušit. To jsou běžné potravinářské postupy," dodává Miloš Jelínek.

Aktuálně už mají vědci na svém kontě několik patentů a užitných vzorů. A teď se snaží o to, aby nové lupinové produkty prodali firmám, jako třeba mlékárnám, které by je následně přimíchali do svých výrobků.

autor: ova
Spustit audio