I háky na postroje pro koně najdete ve staré hasičské zbrojnici náchodských dobrovolných hasičů

3. duben 2017

Zbrojnice náchodských dobrovolných hasičů připomíná doby dávno minulé. Ve 122 let staré budově například na stěnách stále ještě najdeme háky, na které se věšely postroje pro koně. Reportáž ze zastaralé hasičské zbrojnice natočil redaktor Václav Plecháček.

Popraskané zdi, chybějící omítka, plíseň, a nebo zastaralá elektroinstalace. Právě tak vypadá zázemí Sboru dobrovolných hasičů v Náchodě, záchranáři totiž sídlí v budově z roku 1895.

Už brzy se ale přestěhují do lepšího, město pro ně postaví novou budovu za 22 milionů korun.

S Tomášem Kavanem, vedoucím jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Náchodě jsme vstoupili do prostor, ve kterých stále ještě působí. Některé části zbrojnice jsou staré více než 120 let.

Za vozidlem se chodíme převlékat do skříněk. Čili když se vozidlo nastartuje, tak máme všechny zplodiny v šatně. Tomáš Kavan, hasič

„Ano a podle toho to tady taky vypadá. Podívejte se na ty fuky pod vraty. Nedá se to opravit, táhne nám do baráku a práší se nám sem. Za vozidlem se chodíme převlékat do skříněk. Čili když se vozidlo nastartuje, tak máme všechny zplodiny v šatně. A je to i nebezpečné při výjezdu, když se část jednotky převléká a část už je připravena v autě na výjezd," vysvětluje Tomáš Kavan.

Přicházíme do další části hasičské zbrojnice. Tady, a není to tak dávno, ještě parkovaly vozy tažené koňmi. A u toho byl otec Jana Černého.

Čtěte také

„Otec vzpomíná, že to ještě zažil. Že odtud vyjížděli koně se stříkačkama. A na zdech tady ještě visí háky, na kterých byly pověšeny postroje a ohlávky na koně. A v prostoru nad dílnou bylo uskladněno seno," usmívá se Jan Černý.

I háky na postroje pro koně najdete ještě ve staré hasičské zbrojnici náchodských dobrovolných hasičů

Nastupujeme do jednoho z hasičských vozu a s dalším doborovolným hasičem Petrem Košťálem se přesvědčíme, jak složitý je výjezd právě z tohoto místa.

„Někdy je to tu velmi frekventované a chodníky jsou plné. A pokud se jedná o občany, kteří nejsou místní, tak nemají vůbec tušení, že se zde nachází garáž. Přímo před vozidlem máme chodník, ulice je velice úzká. Čili s vozidlem se velice složitě vyjíždí. Musí se víc nadjet a ze všech stran sledovat provoz jak na chodníku, tak na silnici," vysvětluje Petr Košťál.

A dodává: „Nemůžeme rychle vyrazit. Musí se jet velice opatrně a dbát opravdu na bezpečnost chodců a projíždějících vozidel."

autor: baj
Spustit audio