I když je deset pod nulou, ruce je nezebou. Sochaři ve Špindlerově Mlýně dokončují ledárium

8. prosinec 2016

Návštěvníky Špindlerova Mlýna čeká zajímavá atrakce - pokud budou chtít, mohou se novou lanovkou nechat vyvézt k unikátnímu ledáriu, ve kterém uvidí sochy z ledu. Hala s ledovými sochami vyrostla nedaleko horní stanice šestisedačkové lanovky na Pláně.

I když je deset pod nulou, ruce je nezebou. Sochaři ve Špindlerově Mlýně dokončují ledárium.

U horní stanice lanovky na Pláně ve Špindlerově Mlýně vyrůstá ledárium. Devět sochařů tady nyní dokončuje sochy z ledových kvádrů. Na stavbu spotřebují celkem 40 tun ledu. Jde o druhý ročník ledária, letos budou sochy inspirovány dílem Antonia Vivaldiho Čtvero ročních dob. Království ledu se návštěvníkům otevře už tuto sobotu.

Čtěte také

Jedním ze sochařů, kteří v Krkonoších tvoří ledové království, je Miroslav Trnovský: „Do toho ledu to jde super, ta pila. Zima sice je, ale nám zima není. I když je třeba deset pod nulou, tak nám je občas až moc teplo, že se potíme."

Co je na práci s ledem nejnáročnější?
„Každý, kdo dělá nějakou sochu nebo architekturu, tak si musí ten led pěkně vyskládat, aby všechno na sebe pasovalo," říká Miroslav Trnovský.

Používá se na led nějaké speciální nářadí?
„Používáme vlastně jen speciální nářadí. Spoustu věcí si děláme sami. Růžně upravené pily a jinak nabroušené řetězy. Jám mám třeba k dispozici celkem šest pil," říká sochař, autor projektu ledárium, František Bálek.

U horní stanice lanovky na Pláně ve Špindlerově Mlýně vyrůstá ledárium

Proč je letošním tématem Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho?
„Čtvero ročních dob, to sem úplně zapadlo. Protože Vivaldiho sponzoroval hrabě Morziny, který je z Vrchlabí. A tak se to vlastně krásně sladilo. Budou tam čtyři alegorické figury - jaro, léto, podzim a zima. Za nimi budou čtyři vytráže - jaro bude krokus, léto bude motýl, podzim bude list a vločka bude zima," vysvětluje František Bálek.

A dodává: „Nejnáročnější je tahat ty ledové kusy do výšky. Je to kluzké a s žádným pořádným lešením se tam nevejdeme. Větrovali jsme to šestimetrovými tyčemi, tak jsme to měli roztažený na celý stan."

Pokud mrazivé počadí vydrží, budou mít lidé možnost ledové království navštívit až do konce března.

Spustit audio