I třikrát týdně oznamují lidé, že se ztratili v lese. Policisté proto radí: nepřeceňujte své síly!

4. říjen 2017

Již více než deset případů ztracených houbařů, kteří se ztratili v lese nebo se nevrátili zpět domů, museli řešit v průběhu září policisté po celém Královéhradeckém kraji. Další volající se ozvali začátkem října. S pátracími akcemi, do které jsou nezřídka zapojeny desítky policistů, včetně služebních psů, městských strážníků a dalších složek IZS za součinnosti vrtulníku s termovizí, mají zkušenosti muži zákona na Hradecku, Jičínsku, Náchodsku, Rychnovsku i Trutnovsku.

Všechny pohřešované osoby se podařilo policistům nalézt, jindy se houbaři stačili naštěstí vrátit včas do bezpečí sami.

Nejčastěji se policisté setkávali s případy, kdy se na linku 158 obrátil volající, který žádal o pomoc při pátrání po ztraceném příbuzném nebo známém, který se buď vůbec nevrátil z lesa nebo se jim při společném sběru hub přímo v lese ztratil. Pohřešovanými byli zpravidla senioři, kteří u sebe neměli mobilní telefon, nebo jej měli vybitý.

Čtěte také

Ztracené houbaře se zpravidla podaří nalézt v relativně krátkém čase, jsou však případy, kdy po pohřešovaném pátrá speciální tým i několik hodin.

Až třikrát týdně oznamují lidé, že se ztratili v lese. Policisté proto radí: nepřeceňujte své síly!

Taková událost byla policistům například oznámena začátkem září hodinu a půl před půlnocí. Volající na tísňovou linku oznámil, že pohřešuje svoji 78 letou matku, která odešla téhož dne vpoledne do malšovického lesa v Hradci Králové na houby a dosud se nevrátila. Seniorka je prý bez telefonu a syn ji marně sám hledá od večerních hodin. K popisu ještě dodal, že žena by měla mít u sebe jízdní kolo červené barvy. Policisté okamžitě zorganizovali rozsáhlou pátrací akci, kterou v té chvíli výrazně ztěžoval nepřehledný terén a tma.

V cca 02:30 hodin se podařilo ztracenou seniorku nalézt v asi 30 km vzdáleném Borohrádku na Rychnovsku, kam dojela na jízdním kole poté, co v lese zabloudila. Paní poté skončila v péči rodiny a lékařů.

Až třikrát týdně oznamují lidé, že se ztratili v lese. Policisté proto radí: nepřeceňujte své síly!

O pár dní později její zmizení však opět řešila policie. Seniorka se tentokrát nevrátila z hub koncem září a rodina ji marně celou noc hledala po lesích. Policisté proto okamžitě v ranních hodinách, kdy se o případu dozvěděli, zorganizovali pátrací akci, do které se tentokrát zapojila téměř stovka osob, včetně strážníků Městské policie, kynologů, dobrovolných i profesionálních hasičů atd. Vzhledem k tomu, že policisté mimo jiné disponovali také fotografií pohřešované, podařilo se jim společně se strážníky, zejména pak díky ochotné spolupráci s veřejností, seniorku v dopoledních hodinách vypátrat v prostoru Stříbrného rybníka na Hradecku.

Poslední volající se obrátili na policii v posledních dnech. Na linku 158 zavolal muž (nar. 1949), že se ztratil v lese u Třebechovic pod Orebem. Do lokality proto vyjeli policisté, kteří muže v pořádku cca za hodinu našli. Dále na tísňovou linku zavolala žena, která vyjádřila obavy o svého manžela (nar. 1945), který se měl ztratit při sběru hub na Trutnovsku u Dvora Králové nad Labem. I tento příběh skončil šťastně, neboť se "ztracený manžel" sám brzy našel.

autor: Policie ČR
Spustit audio