Jak hodnotí horská služba a vlekaři končící zimu v Orlických horách? Pozitivně

23. březen 2017

Nejlepší sezóna za posledních 7 let - tak mluví o končící zimě někteří vlekaři v Orlických horách. Sezóna byla dlouhá, stabilní a přilákala na sjezdovky dostatek lyžařů. To ale znamenalo víc práce pro horskou službu. Záchranáři dosud ošetřili na sjezdovkách nadprůměrný počet úrazů.

Horská služba v Orlických horách letos pomáhala u téměř 700 úrazů, říká záchranář z Deštného Jan Pochobratský: „Tak v průměru se jednalo o ty klasické úrazy. Nejvíc jich bylo na sjezdových tratích. Poranění kolene lyžařů, bylo poměrně i dost srážek. Často se jednalo o otřesy mozku."

Lyžaři často přeceňují své schopnosti

Srážky mají často na svědomí zaplněné sjezdovky, ale především to, že řada lyžařů přeceňuje své schopnosti.

Čtěte také

„Ti lažaři jezdí velice rychle na těch sjezdových tratích. To vybavení jim to umožňuje. A často jsou překvapeni tím, že nejsou schopni dobrzdit a vyvrcholí to srážkou s jiným lyžařem," Jan Pochobratský dodává, že v Orlických horách letos horská služba neřešila žádný smrtelný úraz lyžaře, nebo běžkaře.

Panorama Deštného v Orlických horách

Horská služba ale stále častěji spolupracuje se zdravotnickou záchrannou službo i mimo sjezdovky - třeba při autonehodách, nebo při akutních zdravotních problémech lidí.

„Výhoda je v tom, že my jsme tady hned a oni jedou až z Opočna, tedy nějakých 20 až 25 minut," vysvětluje rozdíl v době dojezdu do Deštného náčelník horské služby v Orlických horách Josef Hepnar.

Dlouhou sezónu za sebou mají ale i vlekaři a ti ji zimu hodnotí pozitivně

„Teď za posledních třeba sedm let je to určitě nejlepší sezóna," říká šéf areálu v Deštném Petr Prouza. Dobré hodnotí zimu i jinde a lyžovat by se mělo ještě téměř dva týdny.

„Na sjezdovkách máme 50 až 100 centimetrů technického sněhu. Takže pořád jsou ty sněhové podmínky velmi dobré. A nyní chceme udržet provoz do 2. dubna," dodává ředitel skiareálu v Říčkách Jan Duffek.

autor: par
Spustit audio