Jak hrady z písku vypadají archeologické sondy u Vojenice na Rychnovsku. Odhalují tajemství pohřebiště

4. srpen 2016

Pod rozhlednou Osičina u Vojenice na Rychnovsku se rozkládá ohromné pohřebiště lidu popelnicových polí. Jeho tajemství odhalují každý rok studenti archeologie. I letos se sem vydali pod vedením zkušených archeologů na svou povinnou odbornou praxi.

Archeoložka Martina Beková radí studentům jak mají postupovat, aby odhalili tajemství, které se skrývá pod zemí.

Studentka archeologie Eliška Němcová poklekla a začíná odstraňovat hlínu: „Snažíme se najít okraj hrobu. Musím opravdu po centimetrech, nebo spíš milimetrech, stahovat tu hlínu. Aby se objevila třeba tmavší plocha, která značí ten obrys, nebo okraj."

Čtěte také

Nalezeny byly již různé předměty, které se budou následně přemisťovat do muzea. Jak se dostávejí ze země, aby je arecheologé nepoškodili?

Studentka prvního ročníku archeologie Eliška Němcová prozkoumává jeden z hrobů. Jak hrady z písku vypadají archeologické sondy u Vojenice na Rychnovsku

„Zaleží na tom, co to konkrétně je. Když se objeví koncentrace keramiky, tak se může odebrat celý blok zeminy, který se podebere zespoda. Celé se to zabalí to igelitu a rozebírá až v laboratoři," vysvětluje Eliška Němcová.

Rádi bychom udělali soubornou výstavu. Chceme ukázat celou tu část pohřebiště, kterou se podařilo zachránit.Martina Beková, archeoložka muzea v Rychnově nad Kněžnou

Uvidí také veřejnost něco z nálezů od Vojenice?
„Co půjde, tak slepíme. Rádi bychom také pokračovali ještě příští rok. Máme slib od majitele pole, že nás tady ještě jeden rok nechá. Pak bychom rádi udělali nějakou soubornou výstavu. Ukázali bychom celou tu část pohřebiště, kterou se podařilo zachránit," říká Martina Beková, archeoložka muzea v Rychnově nad Kněžnou.

Co to bylo za kulturu a lidi, kteří jsou tu pohřbeni?
„Říká se tomu lid popelnicových polí. Rozvíjí se tady v mladší době bronzové, to je nějakých 1200 let před naším letopočtem," dodává Martina Beková.

Důležitá věc ale ještě čeká na své objevení. A to sídliště, které muselo nejspíš stát někde poblíž tohoto pohřebiště.

autor: mkk
Spustit audio