Jak jsou na tom ovocnáři a zelináři v Královéhradeckém kraji po dubnových mrazech?

26. duben 2017

Čeští ovocnáři zatím neznají přesné škody, které způsobily noční mrazy. Ovocnářská unie ale už teď ví, že teploty pod nulou poškodily meruňky a broskve a částečně výsadby třešní a hrušní. U jabloní hrozí, že předpovídaný vývoj počasí neumožní včelám a jiným opylovačům opylit květy. Naopak zelinářům v Královéhradeckém kraji zatím dubnové počasí velké problémy nedělá.

„Dá se říci, že jsme právě po odkvetu meruněk a broskvoní. V této fázi nám na Moravě dokvétají třešně, kverou nám švěstky. V Čechách jsou třesně dá se říci ještě v květu. V oblasti Čech ty jabloně jsou v zásedě úplně na počátku květu, nebo ještě nekvetou," popisuje současný stav předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. Právě stromy po odkvětu jsou ohroženy nejvíce.

Čtěte také

„Stačí třeba teplota již kolem -1 stupně k tomu, aby ty plůdky nestydly. Naopak ty ovocné druhy, které jsou v květu, to byl třeba případ u třešní v Čechách, zmrzly ty květy, které byly rozkvetlé, ale u toho stromu nikdy někvetou ve stejný moment všechny květy. Ta příroda jde postupně," doplňuje Martin Ludvík.

I při sníženém počtu květů ale můžou mít ovocné stromy nakonec kvalitní úrodu
„Uvedu-li příklad, tak třeba u peckovin poškození květů kolem 80 až 90 procent, může stále znamenat ještě normální úrodu. Ta příroda s tím počítá u těch ranněji kvetoucích druhů je ta květní násada opravdu významně početně větší, než počet plodů, který mi pak potřebujeme k dobré úrodě," vysvětluje Martin Ludvík.

Produkce pěstitelů zeleniny na Hodonínsku a Břeclavsku

Zelináři v Královéhradeckém kraji oproti ovocnářům významný škody v souvislosti s mrazy nemají. Pěstitel Miroslav Hak z Hradce Králové zatím zaznamenal jen 2 mrazivé dny: „Přišly teploty na nějakých -3 stupnů Celsia. A jelikož my jsme v sázení ledového salátu, který je jediný v ohrožení, tak jsme my mrazy přežili díky závlaze a vodě, kterou jsme tomu dodali, aby ten mráz nenadělal takové škody."

Jak dodává, je ještě před hlavní sezonou sázení cibule, košťálovin a dalších plodin: „Cibule, mrkev, tomu ty mrazy neuškodí. Takže pro nás to zatím nedělá velikánské škody. Ale je samozřejmě znát, že když přijde mráz, tak je opožděná klizeň. Zároveň se ty rostliny na určitou dobu zastaví v růstu, než se regenerují."

Riziko mrazových škod bude u pěstitelů ovoce trvat i v květnu. Například v roce 2011 mezi 4. až 6. květnem mrazy částečně nebo úplně poničily asi 60 procent všech výsadeb v Česku.

autor: ova
Spustit audio