Jak návrat Barbory Špotákové z olympiády. Tak vítali ve Velichovkách hasičku Barboru Šubrtovou

21. červenec 2017

Hasiči z Královéhradeckého kraje mají za sebou velký úspěch. Jak ti profesionální, tak i dobrovolní. Na mezinárodních závodech v Rakousku, které hasiči považují za svoji olympiádu, dokázali vybojovat desítky medailí, z toho 14 zlatých.

„Ve Velichovkách to bylo úplně neskutečné. Přijela jsem tam a nic jsem nečekala. A najednou byli lidé u hospody," popisuje svůj příjezd domů dobrovolná hasička Barbora Šubrtová.

Uvítání měla podobné, jako její jmenovkyně Barbora Špotáková po příjezdu z olympiády.

Barbora Šubrtová na mezinárodních závodech, které jsou jen jednou za čtyři roky, získala řadu medailí. Největším úspěchem je první místo v běhu na sto metrů s překážkami.

Čtěte také

„Kdo to viděl, tak se mohl přesvědčit, že jsem byla opravdu dojatá. Protože jsem to opravdu nečekala. U nás je to víceméně založeno na tom, kdo tomu kolik obětuje. Je to složitější v tom, že už chodím do práce. Takže po práci si jde většinou člověk zatrénovat a snaží se to různě kombinovat. Celý rok se člověk snažil hýbat a vyplatilo se to," usmívá se Barbora Šubrtová.

Vítání hasičů u hejtmana královéhradeckého kraje

V rakouském Villachu bodovali i profesionální hasiči z Královéhradeckého kraje

V disciplíně CTIF, která se skládá z požárního útoku a štafety s překážkami, získali zlaté medaile.

V desetičlenném družstvu byl i Dušan Jičinský z centrální stanice v Hradci Králové: „V naší kategorii bylo celkem sedm týmu. Náš tým je sestavený z různých staniv v Královéhradeckém kraji. Na tyto závody se ten tým připravuje čtyři roky. Jednou za 14 dní jsou tréninky. Zúčastňujeme se soutěží jak v České republice, tak jezdíme i do Rakouska. ."

Jeho kolega, Jan Březina z Vrchlabí, říká, že vítězství je mezi hasiči velmi prestižní: „Je to prostě hasičská olympiáda v klasických disciplínách."

„Je to složitější v tom, že někomu trénink vychází z volna a někomu ze směny. Takže aby byla zajištěna služba, někdy se člověk nemůže zúčastnit tréninku. Proto má družstvo náhradníka, který dokáže relativně všechny zastoupit. A sjíždíme se uprostřed, ve Dvoře Králové nad Labem," popisuje Jan Březina jak vypadají tréninky týmu, ve kterém jsou hasiči z různých koutů Královéhradeckého kraje.

Vítání hasičů u hejtmana královéhradeckého kraje
autor: ova
Spustit audio