Jak se projevilo oteplení na hladinách řek v Královéhradeckém kraji? Hrozí povodně?

21. únor 2017

Denní teploty nad nulou se v Královéhradeckém kraji drží už několik dní. To s sebou přináší tání sněhu. Povodně v našem regionu ale zatím nehrozí. Současné počasí se na hladinách řek příliš neprojevilo. Některé toky by ovšem mohly v následujících dnech dosáhnout povodňové aktivity. Situace ale není dramatická. Více uslyšíme v rozhovoru s vedoucím vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiřím Petrem, se kterým mluvil reportér Ondřej Vaňura.

Jak to aktuálně vypadá v Královéhradeckém kraji na řekách?
„V současné době jsou ty průtoky poměrně nízké. Ani víkendové oteplení a srážky, které se vyskytly, výrazně hladiny, ani průtoky nezvedly," říká Jiří Petr.

Předpověď počasí na další dny je taková, že má pršet a má se oteplovat. Očekáváte další tání?
„Samozřejmě, pokud ty srážky budou intenzivnější, tak očekáváme, že dojde k tání. Nicméně ty předpovědi od Českého hydrometeorologického ústavu naznačují, že by mohlo dojít k dosažení maximálně 1. stupňů povodňové aktivity."

Jak se na tuto situaci připravujete. Jak na to reagujete? Odpouštíte hladiny přehrad?
„Co se týče přehrad, tak my u některých vodních děl, zejména u těch větších, máme hladiny poměrně nízko ještě z léta loňského roku. Čili my se v podstatě těšíme, že se nám podaří doplnit ty nádrže tak, aby byly schopny plnit svoji funkci třeba přes letošní léto. U těch menších nádrží, tam sledujeme situaci a budeme reagovat na aktuální vývoj. Protože tam ta reakční doba je velmi rychlá."

Čtěte také

Konkrétní místa, kde je v tuto chvíli nedostatek vody na těch velkých přehradách?
„Tak je to určitě Rozkoš, Pastviny máme relativně nízko a potom Seč."

Most v obci Pastviny

Ta situace tedy zatím nevypadá nijak dramaticky?
„Co se týče toho tání, tak samozřejmě bude záležet na vývoji situace. Protože obecně při srážkách do sněhové pokrývky se ta situace velmi špatně předpovídá. A to jak ze strany ČHMÚ, tak ze strany naší."

To znamená, máte nějaká doporučení pro veřejnost kde hledat informace?
„Jsou to webové stránky Českého hydrometeorologického ústavu, stránky podniku Povodí Labe, možná nějaké zahraniční weby. Nicméně, já bych neřekl, že ta situace by měla být v nejbližších dnech kritická," dodává vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Povodňové ohrožení v některých částech republiky

Na severu Čech a v krajích Plzeňském a Jihočeském hrozí kvůli tání sněhu a vydatnému dešti povodně. V Libereckém kraji a na Děčínsku meteorologové vyhlásili povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. V Plzeňském kraji a na jihu Čech platí povodňová bdělost. Ojediněle mohou řeky stoupnout i jinde.

Většinu České republiky čeká ve středu také silný vítr

Ten by měl zasáhnout všechny regiony s výjimkou Zlínského kraje a jižní Moravy. V nárazech by mohl dosáhnout místy až 90 kilometrů v hodině, na horách i více než 110 kilometrů v hodině. Slábnout bude ve středu večer. Silný nárazový vítr ale očekávají meteorologové i ve čtvrtek a v pátek.

autor: ova
Spustit audio