Jak se uspávají žirafy? Ve Dvoře Králové mají nejpočetnější stádo žiraf síťovaných mimo Afriku

8. květen 2017

Víte, kdy je největší tlačenice u žiraf? Když návštěvníci ZOO dostanou do rukou březové větvičky. Žirafy se k nim hned rozběhnou. Listí z břízy a vrby jívy patří k jejich největším pochoutkám. Ošetřivatelé vyzkoušeli i větvičky třešní, ale ty zůstaly bez povšimnutí, prostě žirafám nechutnaly. Jak říká ošetřovatel Jiří Kabát, žirafu jen tak nepřelstíte.

Návštěvníkům radí držet větvičky pevně v bezpečné vzdálenosti, chovat se klidně a zvířata nehladit.

Jakmile se žirafa začne vyhýbat natažené ruce, může sklonit hlavu a návštěvníka zasáhnout - samozřejmě nechtěně - malými, ale tvrdými růžky.

Čtěte také

Ve volné přírodě se s nimy setkáte ve východní Africe - například v Ugandě. Na savanách a v křovinatém buši se živí listy akácií, mimóz a trávou.

Žirafy dosahují délky až 6 metrů a váží 600 až 1200 kilogramů. Růžky mají obě pohlaví, samci je používají k bojům o samice.

Žirafy se dožívají až 30 let.

Žirafa síťovaná má jednobarevnou kresbu ohraničenou bílými lemy. Jediným predátorem v přírodě, který ji může vážně ohrozit je lev. V posledních deseti letech byl tento poddruh nejvíce decimován.

Logan je 170. žirafou Rothschildovou narozenou v ZOO Dvůr Králové

První žirafy do dvorské zoo přivezl někdejší ředitel Josef Vágner, který od roku 1969 do roku 1972 dovezl 106 žiraf. První mládě žirafy v ZOO Dvůr Králové se narodilo 21. ledna 1972.

Od roku 1984 se v ZOO Dvůr Králové narodilo 94 mláďat žiraf síťovaných (k 7.3.2017). Pohlavní dospělost nastává v 3 - 4 letech. Březost trvá 460 - 480 dní. Žirafa rodí 1 mládě o hmotnosti 50 - 80 kg.

ZOO Dvůr Králové nad Labem chová i žirafy Rothschildovy

Zvířata se v ZOO uspávají pomocí narkotik jen v nutných případech. Například tehdy, když zvíře onemocní a veterináři potřebují získat ultrazvuk. Zoologové, včetně MVDr. Lukáše Pavlačíka. zvířata neradi vystavují stresu.

Víte, že žirafy potřebují spát jen několik minut denně?

Žirafy síťované a Rothschildovy obývají v královédvorské ZOO velké výběhy společně se zebrami a nejkrásnější pohled na ně je ze stylové Africké lávky v pěší části Safari.

Královédvorská ZOO chová 32 žiraf
autoři: DV , Simona Jiřičková
Spustit audio