Jako jediná u nás i v Evropě vsadila královédvorská ZOO na elektromobily

17. červenec 2017

Návštěvníci zoo, kteří se budou chtít projet mezi volnými výběhy s africkými kopytníky, mají dvě možnosti: buďto použijí k projížďce safari vlastní elektromobil, nebo si v ZOO auto poháněné elektrickou energií zapůjčí. Jedná se o novinku, která významným způsobem napomůže k větší ochraně zvířat i lidí. Potvrdil to zástupce ředitele ZOO Dvůr Králové nad Labem Jaroslav Hyjánek redaktorce Daně Voňkové.

Zoologická zahrada Dvůr Králové představila nový projekt s názvem E-safari, který má podpořit využívání elektromobilů místo klasických aut. Návštěvníci tak budou mít od 18. července možnost zapůjčit si v zoo elektromobil a projet s ním safari. Navíc, ti kteří dorazí ve svém vlastním elektroautě, se mohou do safari během hlavní sezony vydat za polovinu.

Čtěte také

ZOO Dvůr Králové vyvíjí aktivity v mnoha ochranářských projektech zejména v Africe, tentokrát se však zaměřila na kampaň orientovanou na využití elektromobilů v ČR.

„Do projektu E-safari jsme se pustili zejména proto, abychom návštěvníkům umožnili zkusit si na vlastní kůži jízdu elektromobilem, jejichž provoz je k přírodě mnohem šetrnější než jízda klasickými auty. Zvýhodněnou cenou za projížďku po safari pro ty, kteří přijedou vlastním elektromobilem, považujeme za další způsob, jak veřejnost upozornit na to, že existují environmentálně přijatelnější způsoby osobní dopravy," řekl k projektu ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.


Pro návštěvníky zoo, ale i pro ubytované hosty v Safari Park Resortu bude od 18. července každý den během hlavní sezony k zapůjčení e-vozidlo, kterým bude možné projet safari od 9 hodin do 18 hodin. Doba projížďky je stanovena na 50 minut. Zapůjčení vozu je pro veřejnost zdarma, hradí se pouze jízdenka do safari. Na ty, co dorazí svým vlastním elektromobilem, čeká u pokladny na vjezd do safari padesátiprocentní sleva.

„Jsme moc rádi, že jsme mohli společně se zoo projekt E-safari spustit. Věříme, že výhody elektromobilu, mezi které patří například bezemisní provoz a mimořádná tichost, ocení nejen návštěvníci, ale také zvířata v safari," řekl k projektu Vlastimil Čepička, Country Director Nissan Sales CEE.

Do budoucna plánuje dvorská zoo nechat vybudovat na parkovišti dobíjecí stanici pro elektromobily.

autoři: DV , Andrea Jiroušová
Spustit audio