Jaký je mezi lidmi zájem o to, usednout v Hradci Králové do volební komise?

13. říjen 2017

Přesně za týden v Česku začnou letošní volby do Poslanecké sněmovny. Dveře tisíce volebních místností se otevřou s úderem čtrnácté hodiny. Jen v Hradci Králové bude takových míst 85. Aktuálně se na volby připravují statistici a úředníci. Povinnosti ale už teď mají i členové volebních komisí.

„Chodíme ten slib, kde se domluvíme na nějakých papírových věcech. A pak absolvujeme školení, na které má jít předseda a místropředseda volební komise. A když někdo další z komise chce, tak tam může také přijít. Já tam chodím rád, abych se poučil, co je nového," popisuje Miroslav Říha, který do volební komise v Hradci Králové usedá už 12 let, co všechno musí před začátkem voleb udělat.

„To školení je tříhodinové a ten slib trvá hodinu. Takže si musím vždy udělat v práci volno a zaskočím si tam," doplňuje Miroslav Říha.

Předseda volební komise má odměnu 1 600 korun, řadový člen o 300 korun méně

„Pracuji normálně, dělám na třísměnný provoz. Takže já to mám spíš jako hobby. Třeba po noční směně bych nevstal. Tak si vezmu dovolenou a jdu do té komise. Je to zajímavý poplatek za to, ale spíš to dělám jako koníčka," dodává Miroslav Říha.

Královéhradecký magistrát letos - stejně jako v minulých letech - neměl s obsazením míst v komisích problém, říká za správní odbor koordinátorka voleb Renata Vaňková: „Naopak máme i více členů, než byl stanovený počet. Z počátku to bylo o 130 lidí navíc. Delegovaly si to hlavně strany. A teď to postupně klesá, protože se třeba nedostavili ti lidé ke slibu, nebo jsou nemocní a omlouvají se. V současné době máme 723 členů volebních komisí. Stanovený počet byl 662."

Volby 2014

Magistrát má na volby už připravené i vybavení do místností, včetně volebních uren

„Jsou vyčištěné, plenty jsou opravené. Nechali jsme jich opravovat asi 30. Firma to bude rozvážet od příštího pondělí do čtvrtka," dodává koordinátorka voleb Renata Vaňková.

Volby do Poslanecké sněmovny budou 20. a 21. října, tedy příští pátek a sobotu.

autor: ova
Spustit audio