Je velký zájem o to být first responderem. Můžete pomoci zachraňovat lidské životy

27. leden 2017

Systém proškolených lidí, kteří můžou být díky speciální mobilní aplikaci někdy u pacienta dřív než sanitka, začal naostro fungovat loni na podzim. V současnosti je v registru zhruba 200 lidí a číslo stále narůstá. Záchranáři zájemce nestíhají školit.

„To moje rozhodnutí stát se first responderem pramenilo z toho, že člověk tráví spoustu času na cestách a ve volném čase se věnuji sportu. Pracuji se stavebnictví," říká Vladimír Ujec.

Po zaregistrování musel u záchranářů absolvovat kurz první pomoci: „Určitě to složitá věc není. Šest hodin intenzivního praktického tréninku jak poskytnout nepřímou srdeční masáž. Jak používat automatizovaný externí defibrilátor. Aplikaci na mobilním telefonu mám stále zapnutou a jsem připravem."

Čtěte také

Mobilní aplikace funguje na všech chytrých telefonech
Jsme na operačním středisku Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje v Hradci Králové. Operátoři přijámají tísňové hovory.

Systém slouží hlavně při srdečních zástavách. Mobilní aplikace, kterou first respondeři využívají, funguje na všech chytrých telefonech. Princip je jednoduchý.

„Systém sám vyhodnotí kde jsou nejbližší first respondeři a tu událost jim pošle přímo do jejich telefonů," říká vedoucí střediska Vladimír Švába.

Mezi first respondery jsou zatím z velké části zdravotničtí záchranáři, pak také hasiči nebo třeba členové horské služby. Tito lidé žádné kurzy absolvovat nemusí, laici ale ano.

Aktuálně jsou ovšem všechny termíny školení obsazené
„Organizujeme nové a nové běhy školení. Tak, abychom schopni zájemce uspokojit," vysvětluje Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Jako vůbec první v Česku začali zdejší záchranáři mobilní aplikaci pro first repondery testovat před půl rokem.

„Už jsme využili služeb first responderů celkem v 61 případech. Z toho v 45 případech pokračovali naši záchranáři v resuscitaci. Ve 13 případech se povedlo ve spolupráci s first respondery ty pacienty úspěšně resuscitovat," dodává Ivo Novák.

Nejbližší termíny školení nových takzvaných záchranářů na mobilu má v tuto chvíli královéhradecká záchranná služba v březnu.

Ženy mohou od listopadu pracovat v Praze jako záchranářky
autor: ova
Spustit audio