Jičín určil pravidla vzhledu předzahrádek. Provozovatele čekají velké změny

10. březen 2017

Předzahrádky u restaurací v městské památkové rezervaci v Jičíně budou mít nová pravidla. Radní společně s architektem stanovili, jak budou vypadat. Pro restauratéry je to novinka a velké překvapení. Během tří let musí své předzahrádky upravit podle nových regulí, jinak jim je město nedovolí provozovat.

„Doteď s podlahou, klasickou, ohraničenou, tak jako všude," popisuje David Knížek majitel restaurace na náměstí, jak dosud jeho 35 m2 velká předzahrádka vypadala.

Čtěte také

„Teď bude zahrádka bez podlahy, to nám nevadí. Ohraničení, nevím, jak to bude vypadat. Ale myslím, že by měla být útulná, aby si tam lidé sedli a koukali na historické náměstí," dodává David Knížek.

Teď ale přichází historická změna. Předzahrádky doznají velkých změn

„Cílem je, aby předzahrádka nebyla ohraničený prostor, ale aby zapadla. Většinou se jedná o předzahrádky, které jsou před historickými domy. Takže by zde neměla být např. podesta nebo výrazné ohraničení předzahrádky. Měl by zde být pouze nábytek a ohraničení pro nevidomé a slabozraké," popisuje Magdaléna Doležalové z jičínské radnice nová pravidla.

Půllitr, sklenice, pivo

To, že by ohraničení předzahrádky mělo zmizet si David Knížek nedokáže představit: „Zábradlí by tady u nás asi bylo potřeba. Pochopím to třeba na pěší zóně, ať není. Ale tady jezdí auta, jsou bezohlední řidiči. Tady jsou malé děti, zvířata, je tu riziko, že by se něco mohlo stát."

Předzahrádky mohou restauratéři ohraničit do maximální výšky jednoho metru a to proto, aby tak usnadnili orientaci nevidomým lidem.

Zastínění bude může být řešeno jen slunečníky nebo mobilními markýzami. Dále například je zakázat mít na předzahrádkách výčepní, chladící nebo pokladní pult či grily.

„Týká se to centra města. Do budoucna uvidíme, chtěli bychom tato pravidla nastavit po celém Jičíně. Zatím mají provozovatelé čas tři roky, kdy mohou své předzahrádky změnit. Všichni mají povolení na určitou dobu, během tří let jim to povolení skončí a měli by již podle našich pravidel předzahrádky postavit nově," dodává Magdaléna Doležalová.

Pokud restauratéři nedodrží nová pravidla, hrozí, že provoz zahrádky jim město nepovolí.

Spustit audio