Jičínský biograf chátrá, ale brzy by se měl dočkat staronového kabátu. Co to přesně znamená?

30. červenec 2016

Jičínský biograf čeká kompletní rekontrukce za 46 milionů korun. Jeho socialistický vzhled tak bude minulostí - budova se totiž vrátí zpět do doby svého vzniku, tedy do roku 1923. Uvnitř vzniknou nové moderní prostory a víceúčelový sál. Změny čeká také zázemí pro diváky jako jsou šatny a občerstvení.

Problémy s topením, popraskané zdi, nevyhovující sedadla. Takhle nyní vypadá jičínský biograf.

Celkový vzhled budovy byl narušen po 2. světové válce řetězcem necitlivých zásahů a přístaveb. Jsou to například přístavby bývalých šaten, sedlová nástavba střechy, zasklení čelních portálů budovy, vnitřní úpravy dřevěným obkladem a plechovými stropy.

Tím bylo výrazně změněno zatížení železobetonových konstrukcí, a tak jsou na budově vidět četné praskliny a trhliny, které jsou mj. důvodem nutné rekonstrukce.

Čtěte také

„My si myslíme, že návrat do minulosti je to nejlepší co by pro biograf mohlo být. Pro tuto budovu, která byla původně postavena jako divadlo. Myslíme si, že veškeré modernizace by ji spíš uškodily," říká Michal Miškovský, provozní biografu.

Cílem rekonstrukce je víceúčelovost sálu, který by se dal využít také pro koncerty, diashow, přednášky, případně malé divadlo.

Diváci v kině

Pochopitelně důležité je podholí návštěvníků. Sice ubude míst na sezení, ale nová sedadla budou komfortnější.

„Vevnitř vznikne moderní kinosál,.moderní zázemí, zázemí pro diváky se zkomfortní. Biograf má malé předsálí, kabinu posuneme, zmenšíme sál, ale dáme lepší sedačky," dodává provozní.

Oprava by měla přijít na 46 milionů korun a financovat ji bude město
„Doufáme, že zastupitelstvo města schválí podmínky výběrového řízení. Bohužel není možné na tuto stavbu získat dotaci. Takže peníze půjdou z rozpočtu města. A budou rozděleny zhruba na dvě etapy. Část se zaplatí v přístím roce a zbytek se doplatí v roce 2018," vysvětluje mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová.

Dělníci by se do práce mohli pustit začátkem příštího roku a skončit by měli za 14 měsíců.

Provoz kina přerušen nebude, podle Michala Miškovského se nyní hledají provizorní prostory, v jednání je např. kulturní dům ve Valdicích.

Spustit audio