Jilemnické muzeum už od dárců vybralo asi dvě třetiny částky na koupi vzácných hodin

Krkonošské muzeum v Jilemnici má možnost odkoupit historické podlahové hodiny, pořizovací cena 132 tisíc korun je však mimo jeho možnosti, a tak se snaží získat peníze od dárců. Úspěšně, zdá se. Díky veřejné sbírce už se podařilo vybrat asi dvě třetiny potřebné částky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítejte v Krkonošském muzeu

Vítejte v Krkonošském muzeu | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme asi na dvou třetinách, možná i o něco lépe,“ poznamenal Jakub Kašpar ze Správy Krkonošského národního parku, která muzeum provozuje.

Lidé mohou přispět na účet, do kasičky v muzeu nebo zakoupením benefičních pohlednic. Bližší informace se lze dočíst na webu muzea zde.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hodinách v jilemnickém muzeu a o tom, kolik se vybralo na jejich koupi, mluvil Jakub Kašpar ze Správy KRNAP

Hodiny pocházejí z první poloviny devatenáctého století, jsou skvěle zachovalé a plně funkční. Lidé je mohou v Krkonošském muzeu v Jilemnici vidět už teď – jsou tam dlouhodobě zapůjčené – muzeum chce však víc.

„Doufám, že během toku 2015 budeme moci ty hodiny koupit a v Jilemnici budou moci zůstat už s inventárním číslem jilemnické muzejní sbírky,“ podotkl Kašpar.

Hodiny každou čtvrt hodinu odbíjejí, jejich kovový ciferník je zdobený bohatým tepáním a ve vrcholu je umístěn medailon s malovanou krajinkou. Podle Kašpara jsou unikátní hned v několika věcech.

„První je, že jsou z dílny hodináře Josefa Pochopa. To je autor jilemnických opakovaček, věžních hodin jilemnické radnice ze 40. let 19. století. Tyhle podlahové hodiny jsou ještě zhruba o 10 let starší. Další unikum na nich je, že nevíme o žádných jiných podlahových hodinách, které by byly vyrobené v Jilemnici a stále ještě existovaly,“ dodal.

Václav Plecháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme