Kačenku českou teď najdete v lese. Je to delikatesa. A odstartovala nám houbařskou sezónu

16. duben 2017

Prakticky po celý rok se dají v přírodě najít houby, které nám mohou obohatit jídelníček. Platí to i o těchto dnech, kdy roste především Kačenka česká. Tuhle smržovitou houbu u nás moc lidí nezná, ale ti, kteří jí poznají a dokážou jí najít, si pak mohou opravdu pochutnat. Přesvědčil se o tom i redaktor Tomáš Lörincz.

S mykoložkou Terezou tejklovou jsme se vypravili do lužního lesa na břeh Orlice nedaleko Týniště nad Orlicí. Půda je tady písčitá a pokrytá suchým listím. Podle všeho bychom tu kačenky mohli najít.

A tady zrovna jedna houbička je a o kousek dál další. Vrásčitý klobouček, houba poměrně malá, takových 8 centimetrů na výšku. Je tohle houba, kterou začíná houbařská sezóna?

Čtěte také

„Z těch jedlých a docela dobře poznatelných je kačenka opravdu první houba. Pak ji tedy následují další druhy smržů. A pak už konečně takové ty klasičtější, hřibovité houby," usmívá se Tereza Tejklová.

My jsme na vycházce našli kačenky poměrně rychle. Dá se říci, že je to houba běžná?
„V posledních letech její lokality přibývají. Může to být způsobeno jednak tím, že se obecně považuje současné prostředí za čistější. Nebo to prostě může být tak, že třeba ty poslední zimy kačence vyhovují."

Kačenku českou teď najdete v lese. Je to delikatesa

Po nějakých 7 minutách máme v košíku asi 15 kačenek. Houba krásně voní. A podle všeho bude také asi dobře chutnat.
„Tato houba je považována za delikatesu. Většině lidí voní a chutná. Ovšem jsou i případy, kdy lidem nejen že nevoní a nechutná, ale dokonce u některých lidí může způsobovat alergické reakce," říká mykoložka Tereza Tejklová.

A upozorňuje na to, že i kačenku je možné zaměnit s jinou houbou: „Tam snad jediná záměna hrozí s Ucháčem obecným. Který však roste na písčitých půdách pod jehličnany, borovicemi. A klobouk má jen tak nepravidelně zvrásněný. A je červenohnědý."

Kačenku českou teď najdete v lese. Je to delikatesa

Kačenka česká je tedy houba, kterou jsme našli dnes, se asi nikdy nestane primárně hledanou houbou mezi českými houbaři.

Ale jak postupuje čas, tak se blíží řekněme ta pravá houbařská sezóna.
„Ke kačenkám se postupně přidávají smrže. Koncem dubna a začátkem května můžeme začít nacházet první hřibovité houby. Což jsou zejména Hřib kovář, Hřib dubový nebo Křemenáč krvavý," dodává Tereza Tejklová.

Současné počasí, kdy se trochu ochladilo a začalo zase pršet, nahrává tomu, že by kačenky měly růst i v dalších dnech.

autor: lcz
Spustit audio