Kamera, kam se jen podíváš, to by se s nadsázkou dalo říct o Jičíně. A bude jich ještě víc. Proč?

8. březen 2017

Jičín modernizuje a posiluje kamerový systém. Velká část centra a okolí už je pod dohledem. Ale to se nedá říct o silnicích a odlehlých problematických místech. Právě tam řeší policisté nejvíc případů. Letos by proto mělo být nainstalováno dalších sedm kamer.

Více kamer a s lepším rozlišením, to je cíl jičínských strážníků. Loni se díky dotaci podařilo modernizovat dvě třetiny kamerového systému v celém městě. Analogový systém vystřídal digitální.

Čtěte také

„Mají lepší obraz, ale i takzvané zoomování. Městská policie si tak dokáže danou situaci lépe přiblížit," vysvětluje Magdaléna Doležalová, mluvčí jičínské radnice.

Ve městě je celkem 17 kamer otočných a 45 pevných, ty se zaměřují hlavně na objetky, ktré jsou ve správě města. Na školy, hřiště a další sportovní zařízení.

Strážník městské policie v Jaroměři sleduje výstup z kamer sledujících železniční přejezd

„Ta filozofie je postavena na tom, že veřejnost ví, že na těchto místech jsou kamery a neděje se tam tolik protiprávních jednání," říká velitel městských strážníků Karel Juryca.

A dodává, že je potřeba další kamery umístit na čtyři hlavní příjezdové trasy: „Na příjezdových křižovatkách do Jičína bude kamera, která bude schopna zaznamenat průjezd vozidel a poznávací značky a typy vozidel. Důvod je prostý, sleduje se trestná činnost, která přesahuje i hranice našeho města. Nejde jen o krádeže vozidel, ale také o ostatní trestnou činnost."

Podle jičínského starsoty Jana Malého z hnutí ANO, se díky zvyšenování počtu kamer a jejich modernizaci, daří snižovat kriminalitu, proto uvažuje ještě o umístění dalších dvou zařízení v centru: „Uvažoval jsem ještě o dvou místech - provizorní parkoviště u zimního stadionu a na druhé straně místo po technických službách."

Vylepšení systému přijde na téměř půl milionu korun.

Spustit audio