Karel Tuček sbírá americké veterány z 2. světové války. Stojí to čas, peníze i síly. Ale je to vášeň

28. srpen 2017

Máte nějakou vášeň? Našli jste si celoživotního koníčka? Je to přirozená potřeba člověka věnovat se ve volném čase něčemu, co není nutnost ani povinnost, prostě jen proto, že nás to baví a dělá nám to radost. V některých případech to ovšem není koníček, ale spíš kůň, a stojí mnoho! Času, sil i peněz. Jenže vášeň je vášeň.

Karel Tuček z Červeného Kostelce sbírá americké veterány z 2. světové války. Prací na renovaci každého takového krasavce stráví stovky hodin a investice raději ani nepočítá. Ale když svou sbírku předváděl redaktorce Romaně Pacákové, oči mu zářily radostí a pýchou.

Je strojař, ale celý život jej zajímá historie a zároveň se pohybuje ve světě motorových vozidel. A vždy toužil nějakého toho veterána mít. Sen se mu splnil. Nejdříve byl jeden, pak další a dnes už musí řešit, kde své nablýskané krasavce bude parkovat, aby byly jako v bavlnce a netrpěly rozmary počasí.

Dodge (1943)
V Detroitu bylo vyrobeno 250 000 kusů.
Kompletní renovace trvala 18 měsíců.
Univerzální vůz, vešlo se do něj 9 lidí.
Tachometr je v mílích.
Spotřeba 26-30 l benzínu na 100 km.
Jeep Willys (1941)
Nejmenší vůz ze sbírky Karla Tučka, ale nejcennější.
Vše, včetně vybavení vozu, je původní.
Autimobil byl vyhlášen „Vozidlem 20. století".
V USA jich vyrobili 640 000 kusů.

Sbírat auta, to není jako sbírat známky!

Karla Tučka auta baví celý život a pokud jde o military auta, tak to platí dvojnásob.

Do sbírky patří třeba: Jeep Willys, rok výroby 1941, či Dodge z roku 1943

Samozřejmě, že nejcennější jsou ta vozidla, která se dochovala v původním stavu, včetně jejich výbavy. K jejich renovaci se musí přistupovat velmi zodpovědně a opatrně, aby nevhodným zásahem nebo náhradou některých dílů neztratila na své historické hodnotě.

Karel Tuček sbírá americké veterány z 2. světové války. Stojí to čas, peníze i mnoho sil

Pravidelně se s nimi účastní různých akcí. Nejraději má Misi Velichovky, která se koná každoročně 8. května. Jednalo se o osvobozovací akci americké armády, uskutečněnou z 7. na 8. května 1945.

Oslavy této události obvykle vrcholí právě příjezdem konvoje historických vozidel obrněné divize do lázní Velichovky.

Karel Tuček se zatím těší ze své sbírky veteránů a o její budoucnost si obavy nedělá. Doufá, že mezi vnoučaty se najde pokračovatel, který bude o vozy pečovat. A jeho zálibu bude rozvíjet dál.

autor: jou
Spustit audio