Kaštany potřebují lesníci v Krkonoších. Proto vyhlásili tradiční sběr. Zapojit se může kdokoli

8. říjen 2017

Správa Krkonošského národního parku vyhlašuje sběr kaštanů a dalších lesních plodů, hlavně žaludů a jeřabin. Důležité je, aby byly plody suché. Lesníci si už začínají dělat zásoby, aby lesních plodů měli pro zvěř dostatek. Během zimy je budou podle potřeby rozvážet do obor. Každoročně se podaří nasbírat desítky metráků kaštanů. Velký zájem o sbírání kaštanů mají hlavně mateřské školy.

Pětiletá Rózička právě přišla do mateřské školky Labská ve Vrchlabí. Má s sebou dnes tašku. Co je uvnitř? „Kaštany. Chodím sbírat se sestrou, taťkou a mamkou."

Čtěte také

Je tu připravena velká bedýnka. Už jsou tam nějaké kaštany vidět.

Další várku přinesl pětiletý Vojta. „S mamkou jsme je sbírali u Labe."

Do sběru kaštanů se v mateřské školce zapojilo hodně dětí

„Máme to už takovou tradici. Chodíme sbírat do lesa, do starého parku, k Labi, chodíme k nábřeží. A dokonce děti i se svými rodiči chodí i třeba na Strážné a tím zaplní čas o víkendu," říká učitelka Drahuše Pašková.

Co s těmi lesními plody nyní bude? Bedna už se pomalu plní. „Děti je usuší a už vědí, že si na nich pak pochutnají zvířátka," vysvětluje Drahuše Pašková.

Kaštan

Do sbětu kaštanů se na Vrchlabsku zapojuje téměř každá základní a mateřská škola. Kam potom kaštany děti spolu s učitelkami přinášejí?

„Mohou je donést do informačních center, do záchranní stanice. A když je to větší množství, tak jsme schopni po telefonické domluvě si pro ně i zajet," vysvětluje Alena Tondrová, vedoucí informačních center Správy Krkonošského národního parku.

A dodává: „Apelujeme pouze na to, aby ten transport byl co nejrychlejší. Aby si ty plody mohli naši lesníci převzít eventuelně přebrat. Aby se ke zvěři dostalo opravdu maximum vhodné potravy."

Kaštany (ilustrační foto)

Troufají si tu odhadnout, jaké množství kaštanů se podaří nasbírat?

„Jen kaštany těžko říci. Protože už jsou to metráky. A je úžasné, jak se zapojují školky nejen odtud z regionu, ale dokonce i z Prahy přivezla loni školka Libocká plný automobil, čítalo to snad 60 kilogramů," dodává Alena Tondrová.

Kaštany a další lesní plody mohou lidé přinášet na informační centra a do vrchlabského útulku pro zraněná zvířata až do jara.

Spustit audio