Každý rok stoupá počet opuštěných aut v Hradci Králové. Co se s nimi děje?

9. březen 2015

Počet případů autovraků, které řeší Královéhradecký magistrát, stále stoupá. Zatímco v roce 2012 jich bylo 91, loni počet stoupl na 137. Nejvíc jich objeví strážníci, další pak hlásí sami obyvatelé. Když opuštěné auto stojí na silnici nebo parkovišti, hledá majitele odbor správy majetku. Pokud ale stojí kdekoli jinde nebo z něj unikají provozní kapaliny, musí se o jeho odstranění postarat odbor životního prostředí.

Do deseti případů ročně řeší odbor životního prostředí. Auto čeká okamžitý transport na parkoviště do Hradeckých služeb. Úřad o něm pak informuje na úřední desce. Pokud má vozidlo registrační značku, je snadné zjistit jeho majitele. Poměrně často se ale stává, že auto značku nemá. Pokud se o něj nikdo do dvou měsíců nepřihlásí, stává se ze zákona autovrakem.

Čtěte také

"Autovrak rovná se odpad. Tedy věc, která se musí odstranit. My se můžeme dostat do onoho vozidla a přečíst si například číslo motoru. Veškeré náklady spadají na vrub posledního vlastníka zapsaného v registru vozidel", říká Libor Rak právě z odboru životního prostředí. Takových případů se podle něj stává poměrně hodně.

A najdou se i kurioznější: "Dohledali jsme vlastníka, ale byl ve vazební věznici. Měl nějaké dluhy".

V takovém případě, nebo když je majitel auta například dlouhodobě v nemocnici, se nemusí obávat toho, že jeho vozidlo odborníci zlikvidují.

Za odtah, dlouhodobé parkovné a likvidaci vraku zaplatí majitel zhruba 10 tisíc korun.

Autovrak v Plzni

Trochu jinak se řeší případy vozidel opuštěných na pozemních komunikacích...

Odbor majetku města nalepí na toto auto ceduli, která je tam po určitou nezbytně dlouhou dobu, asi měsíc nebo dva měsíce. A na té ceduli je v podstatě výzva k odstranění. Současně s tím, umístí tuto informaci na úřední desce aby se k ní mohl dostat v podstetě kdokolivupřesňuje mluvčí Magistrátu Magda Vlčková

Pokud majitel auto neodstraní, odtahová služba ho přemístí na letiště. Po dalších dvou měsících se z něj také stává autovrak, čili odpad a firma ho ekologicky zlikviduje. Po majiteli auta pak Magistrát vymáhá asi 1200 korun za odtah. Úředníkům se to ale moc nedaří - většina lidí, kteří za to městu dluží, má trvalý pobyt právě na magistrátu.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio