Kde byly tisíce pstruhů, jsou dnes desítky. Vydry ohrožují ryby na východě Čech

Rybáři se střetávají s ochranáři přírody. Zarybňování revírů totiž komplikují vydry, kormoráni nebo volavky. Podle rybářů dokonce ohrožují stav ryb. Jenže zasáhnout proti nim nemohou, protože jde o chráněné druhy. Český rybářský svaz ročně do potoků a nádrží v celé zemi vysazuje víc než 3 tisíce tun ryb. Platí za to kolem 200 milionů korun, o velkou část investic nicméně kvůli predátorům přijde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Pohl technik východočeského ČRS při vysazování ryb do chovného toku u Bělče nad Orlicí

Jan Pohl technik východočeského ČRS při vysazování ryb do chovného toku u Bělče nad Orlicí | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Pstruh obecný byl chován na odchovných potocích, které jsou ale pod neustálým tlakem rybožravých predátorů. Tam, kde jsme lovili tisíce kusů pstruha roční a dvouleté velikosti, se dnes loví několik desítek. Takže to nestačí na pokrytí zarybňovacích plánů,“ popisuje Jan Pohl z Východočeského rybářského svazu.

Aby si sportovní rybáři mohli na pstruhových vodách ulovit aspoň něco, do lovných toků jako náhradu vysazují rybáři ze svazu na východě Čech dorostlé pstruhy duhové. „V loňském roce jich bylo vysazeno přibližně 271 tisíc kusů,“ upřesňuje Jan Pohl.

Pokud vydra nezmizí, ryby se dospělosti nedočkají

Velké problémy dělají na východě Čech rybářům kormoráni, volavky a zejména vydry. Ty ve volné přírodě nemají přirozeného nepřítele, a proto se velmi rychle množí. Jsou navíc chráněné, a lovit se tak nesmí.

Řada potoků v těchto revírech není schopna vyprodukovat to, co vydry sežerou. Podle rybářů sežere vydra ročně až 500 kilogramů ryb.

Například na jednom z chovných potoků u Bělče nad Orlicí na Královéhradecku nemají podle porybného Vladimíra Suchánka a větší pstruzi šanci přežít.

„Vyrostou do toho roku a vlastně všechno, co vyroste víc než 20 centimetrů, je sežrané vydrami. Tam dnes už nechytíte větší rybu. Dřív tam byly i mníci, teď tam už není prostě nic,“ dodává smutně.

Postiženi nejsou jen pstruzi, ale spolu s nimi i všechny druhy raků, měkkýšů a vodního ptactva.

Jan Pohl technik východočeského ČRS při vysazování ryb do chovného toku u Bělče nad Orlicí | Foto: Jiří Fremuth

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme