Kdo je ženetka tečkovaná? Přece nejoblíbenější mládě ZOO Dvůr Králové roku 2016

7. leden 2017

Nejoblíbenějším mládětem loňského roku se ve dvorské zoo stala samička ženetky tečkované jménem Zuzi. V anketě jen o pár hlasů předstihla mládě nosorožce dvourohého. Třetí místo získal Oliver, sameček žirafy Rothschildovy. O pořadí rozhodli uživatelé Facebooku, kterých se do hlasování od 22. prosince do 3. ledna zapojilo více než 1200.

Zuzi je mládětem roku 2016. Klikni

Ženetka tečkovaná je malá cibetkovitá šelma podobající se kočce. V roce 2014 získala dvorská zoo z polské Lodže chovný pár - samici Maiu a samce Máchu. O necelé dva roky později se dostavil první chovatelský úspěch.

„Zuzi se narodila brzy ráno 1. května a stala se prvním mládětem tohoto druhu, které se tu povedlo odchovat. Jakmile povyrostla, odcestovala do Bioparku teplického gymnázia,“ uvádí zooložka Gabriela Linhart.

Dvorská ZOO však během loňského roku zaznamenala několik dalších významných prvoodchovů. U primátů se zadařilo hned dvakrát. V lednu se pouhých osm dní po sobě narodila dvě mláďata vzácného drila černolícího, v prosinci k nim pak přibylo další. V září se rozrostla i skupina kočkodanů bělonosých. V Evropě jsou chováni velmi zřídka a na celém kontinentu v zoologických zahradách žije pouze deset jedinců.

Poprvé se rozšířila i sbírka plazů v expozici Jedovatá Afrika, která byla pro veřejnost otevřena na jaře roku 2014. V září se tam vylíhlo devatenáct mláďat zmije rohaté a o měsíc později se rozmnožil další jedovatý druh - kobříci páskovaní.

Čtěte také

Za velký chovatelský úspěch zahrada považuje narození tří mláďat nosorožce dvourohého
První dva samečci, z nichž jeden se umístil v anketě na druhém místě, se narodili v červnu jen několik dní po sobě. Do třetice přišla na svět konečně holka. „Mládě mělo velmi nízkou porodní váhou a zpočátku nedokázalo sát mateřské mléko od matky. Malá samička se však nevzdala a i díky trpělivé práci našich ošetřovatelů, kteří ji nejen přikrmovali, ale učili zvykat také na matčin struk, je z ní dnes zdravé a energické zvíře,“ popisuje kurátor nosorožců Jiří Hrubý.

Od 70. let minulého století se v ZOO narodilo už 44 mláďat tohoto druhu. Dvorská ZOO se však věnuje nejen chovu nosorožců v zahradě, ale vede i dlouholeté snahy o záchranu volně žijících nosorožců přímo v Africe. Během sedmi let dokázala vrátit do Keni a Tanzanie už osm zvířat, která by měla podpořit tamní kriticky ohrožené populace.

Zoo Dvůr Králové - mládě nosorožce dvourohého s matkou

Neméně pestrý byl i samotný závěr roku
V polovině prosince, tedy pouhých šest měsíců od vytvoření nové chovné smečky psů hyenových, se zoo radovala z narození několika štěňat.

„Rozmnožení a samotný odchov mláďat v zajetí bývá náročný, navíc samice do říje přicházejí zpravidla jen jednou za rok. Proto máme ze sedmi štěňat velkou radost, přestože odhadujeme, že ve vrhu jich původně bylo devět,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

V průběhu prosince začala tradičně také chovná sezona pelikánů. Dvorská zoo pravidelně rozmnožuje čtyři druhy - pelikány africké, kadeřavé, bílé a skvrnozobé. Společně se Zoo Plzeň se zapojila do záchranného projektu na obnovu vyhynulé populace pelikánů skvrnozobých na Filipínách a na jaře tohoto roku tam vyslala šest zástupců tohoto druhu. Přesun dalších ptáků by měl proběhnout v průběhu roku 2017.

Rok 2016 ukončila královédvorská zahrada s celkovým počtem 668 mláďat ve více než 110 druzích zvířat.

autor: Andrea Jiroušová
Spustit audio