Kdo má až 700 nožiček? Vítejte ve světě afrického hmyzu!

26. duben 2015

Nahlédněte do expozic, ve kterých chová ZOO Dvůr Králové nad Labem štíry, zlatohlávky nebo mnohonožky. A představte si, že taková africká mnohonožka má na každém článku ne jeden, ale dva páry nohou, takže dospělý jedinec může mít až 700 nožiček!

Kam se na ní hrabe naše stonožka.

Zajímavé také je, že africká mnohonožka, která prožije většinu života stočená do klubíčka, výborně jen šplhá, ale neběhá.

Samičky zlatohlávků se zase krásně zeleně lesknou a africkým štírům je lepší se ve volné přírodě vyhnout.

O tom všem v královédvorské ZOO poutavě vyprávěl zoolog Miroslav Pochylý redaktorce Daně Voňkové.

Mnohonožky mají podobně jako stonožky článkované tělo, ale nohy jsou umístěné na spodní straně těla, vždy dva páry na každém článku. Mnohonožka obrovská má v průměru 256 nohou, ale počet se často při každém svlékání mění.

V případě ohrožení se tato mnohonožka stáčí do spirály, takže je vzhledem k hladké, tvrdé vnější kostře těžko uchopitelná. Kromě toho vylučuje dráždivou tekutinu. Většinu času tráví zahrabaná v půdě a je aktivní hlavně v noci.

Čtěte také

Se zoologem Miroslavem Pochylým ze ZOO Dvůr Králové nad Labem se setkáte i za týden.Tentokrát vám představí africké minimyši, strašilky a pakobylky. Bát se nemusíte, i tito živočichové mají své kouzlo!

autor: DV
Spustit audio