Kdo zahřeje domácnosti v Rokytnici v Orlických horách? Od příští zimy to budou soukromé firmy

7. prosinec 2016

Rokytnice v Orlických horách zruší od roku 2018 městskou teplárnu. Začnou platit nové normy a zařízení už nebude plnit emisní limity. Modernizace by se nevyplatila a tak budou teplo necelé polovině obyvatel města dodávat soukromníci. Radnice na dodávky tepla vypíše výběrové řízení.

„Teplárna nemůže fungovat z toho důvodu, že od 1.1.2018 budou platit nové emisní limity, hlavně na polétavý prach. Z 250 miligramů na kubík se musíme dostat na 30 miligramů," s jednatelem městské teplárneské společnosti Romanem Hirkou stojíme u kotlů na dřevěnou štěpku.

Modernizace by se městu nevyplatila
Navíc rozvádění tepla po městě z jednoho zdroje je drahé a také ubylo velkých odběratelů poblíž teplárny.

Čtěte také

„Takže my máme stovky metrů trubek, které vytápíme a teplo nikdo nebere. Pro nás je lepší to tady zrušit a vybudovat tři malé zdroje, kde snížíme ztráty v potrubí a zmenšíme objem ohřívané vody," dodává Roman Hirka.

Jedna ze soukromých tepláren už od října vytápí byty na sídlišti 1. Máje
Radnice ji vybrala ve věřejné soutěži a teplo se lidem nezdražilo. Stejné to má být i v soutěži na další dodavatele tepla.

Topení - regulace teploty

„Samozřejmě cena se může zvyšovat pouze o vyhlášenou roční inflaci. Jinak skutečně musí být na deset let garantovaná. A palivo musí splňovat ekologické limity, které si tam dáme. To znamená, že se dá prakticky topit jen obnovitelným zdrojem," vysvětluje nezávislý starosta Rokytnice Petr Hudousek.

Na dalších dvou místech Rokytnice tak vzniknou malé teplárny - dodávat teplo domácnostem začnou už od příští zimy. Změnu schválilo zastupitelstvo města.

„Tím, že se přistoupilo na tohle řešení, tak jdeme trochu do neznáma, ale zatím to v tom pilotním projektu funguje. Asi to prověří čas. Ale jiné řešení nebylo," říká opoziční zastupitel Jan Morávek z ČSSD.

Po spuštění nového systému město dnešní teplárnu v bývalých kasárnách zřejmě prodá.

Spustit audio