Kdy bude hotová dálnice až k polským hranicím? Podle ministra Dana Ťoka v roce 2025

24. leden 2017

V roce 2025 by se mohlo dát dojet po dálnicích D11 a S3 z Hradce Králové až k Baltskému moři. V pondělí to řekli ministr dopravy Dan Ťok za hnutí Ano a jeho polský protějšek Andrzej Adamczyk. Politici se sešli v Dobrušce, kde jednali víc než hodinu a půl v budově staré radnice.

„Nás interní ambiciozní cíl je do roku 2025," ministr dopravy Dan Ťok zvolený za hnutí ANO věří, že do devíti let by se mohli řidiči svézt po dálnici D11 až na polskou hranici.

Čtěte také

„Pokud vše dobře půjde a pokud se nám podaří změnit zákony, které by opravdu mohly urychlit výstavbu dopravní infrasktruktury, tak určitě ano," dodává Dan Ťok.

Letos v září má být hotový zatím poslední tříkilometrový úsek, který přivede auta až k Hradci Králové
Do konce roku pak má začít stavba dvou navazujících úseků do Jaroměře: „U těchto úseků máme dostatečnou připravenost na to, abychom zahájili archeologický výzkum, což je první část stavebních prací. A věřím, že u obou úseků zahájíme i další fáze stavebních prací tak, aby se na nich mohlo pokračovat," říká Dan Ťok.

Ministr dopravy Dan Ťok se setkal v Dobrušce na Rychnovsku s polským ministrem infrastruktury a stavebnictví Andrzejem Adamczykem

Zatímco Češi chtějí dálnici dovézt na polskou hranici v roce 2025, Poláci plánují zprovoznit navazující rychlostní silnici S3 o dva roky dříve.

K tomu říká polský ministr infrastruktury a stavebnictví Andrzej Adamczyk: „Teď budeme vyhlašovat výběrová řízení a jejich výsledky nám řeknou, jestli to bude ukončeno v polovině roku 2022 nebo koncem roku 2022. Ale mohu říct, že v roce 2023 automobily určitě už pojedou toutu silnicí."

Polsko plánuje dokončit za šest let víc než 400 kilometrů rychlostní silnice od Baltského moře až k české hranici.

Česku chybí postavit na polskou hranici 65 kilometrů dálnice a trvat to má bezmála 9 let.

Na jednání byla také podepsána smlouva mezi ČR a Polskem o spolupráci při poskytování letových navigačních služeb.

Spustit audio