Kdy se dočkají Severní terasy v královéhradeckých Žižkových sadech opravy?

2. únor 2015

Severní terasy v Žižkových sadech v Hradci Králové jsou už několik let pro veřejnost z části uzavřené. Příčinou je poškozená statika stavby, která bývala součástí opevnění Hradce Králové. Magistrát má v plánu celý prostor opravit v podobném duchu jako protější Jižní terasy, které jsou chloubou města.

Na projektu oprav Severních teras a přilehlých Žižkových sadů se pracuje od roku 2012, kdy byla vypsána architektonická soutěž. Tu vyhrála firma Projektil, která je podepsaná pod stavbou hradecké vědecké knihovny. Architekt Roman Brychta přibližuje jaké mají s terasami úmysly: "Cílem našeho projektu je, aby se terasy vrátily městu a získaly obyvatelnost. Aby tu lidé mohli chodit i skočárky či jezdit na kolech".

V projektové dokumentaci pro přípravu stavby už došlo k výraznému pokroku, což potvzuje náměstek primátora Jindřich Vedlich. Ten také prozrazuje s jakými komplikacemi se při plánování oprav potýkají: "Největší problémy jsou jednak z hlediska statiky a určité problémy jsou i z hlediska odtokových poměrů. Ale tyto věci se daří řešit".

Čtěte také

Součástí opravy Severních teras bude i vykácení náletových dřevin a další parkové úpravy. Všechny tyto plány vznikají za dohledu památkářů, což potvrzuje i architekt Roman Brychta: "Spolupracujeme se zahradními architekty. Ti udělali dendrologický průzkum. Pak jsme to procházeli i s památkáři a nakonec došlo k dohodě. Některé stromy se nechávají, jiné se kácí, protože některé stromy prostě musí projektu ustoupit".


Zvětšit mapu

Rozsáhlá oprava Severních teras a úpravy Žižkových sadů by neměly stát víc jak 100 milionů korun. Jak říká náměstek primátora Jindřich Vedlich, město by na celý projekt rádo čerpalo evropské dotace: "Prověřujeme, zda bude možné čerpat dotační tituly na Sverní terasy i Žižkovy sady. Předpokládáme, že dotace by se mohla pohybovat v rozmezí 40 - 85 procent z celkové ceny".

Město Hradec Králové by celý projekt rádo zrealizovalo v tomto dotačním období. To znamená, že pokud nenastanou výraznější komplikace, tak bychom se se po opravných Severních terasách mohli projít nejpozději v roce 2020.

Spustit audio