Kdy se nejvíc zapotil letošní Dřevorubec roku? A jak to dopadlo?

20. leden 2015

V Adršpachu se po roce zase bojovalo o titul Dřevorubec roku. Organizátoři připravili pro několik desítek amatérů i profesionálů celkem pět různých disciplín, se kterými si nejlépe poradil Ondřej Jirman. Ten tak jako první člověk v historii téhle mezinárodní soutěže dokázal obhájit titul.

Reportér Václav Plecháček byl u toho.

Ondřej Jirman přijímá gratulace. Poprvé v historii dokázal někdo získat titul Dřevorubec roku dvakrát za sebou. Jaký je to pocit?

"Je to super! A navíc, tento letošní ročník byl pro mne daleko jednodušší. Chtěl jsem zabojovat a že to takto dopadlo, je parádní", říká Onřej Jirman.

Jak jednotlivé disciplíny vypadaly? A která z nich byla pro vítěze největším oříškem?

"První disciplína je rozborka, zborka a řez, to je bez problémů. Druhou disciplínou je nakládka, tam ještě páru mám. Nejhorší je podle mne třetí disciplína: přesekávání metrového polene o tloušce 20 centimetrů. To je hodně o fyzičce. Tam jsem skončil až dvanáctý, ale naštěstí jsem se dostal do finále. Další disciplína, odvětvování, bylo také docela dobré", říká skromně vítěz.

Čtěte také

Následovalo finále a pět nejlepších dřevorubců. V disciplíně kácení stromu na cíl.

"Tam je potřeba vyříznout přesně zářez. Stačí to správně vyříznout a pak to spadne. To je jen o geometrii. Nesmí se jet na náhodu. Záleží na přesnosti a nesmí se udělat chyba", dodává Ondřej Jirman.

Dřevorubecké závody

A co pro něj znamená, že si bude druhý rok po sobě užívat titulu jako vládce všech dřevorubců?

"Mám radost, že mi to stále jde. Já už toho v lese tolik nenadělám. Chodím spíš rekreačně, protože učím ve škole v Trutnově, takže nemám tolik času chodit do lesa s pilou. Ale pořád mne to baví", připojuje Ondřej Jirman.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio