Kdy se ve Dvoře Králové nad Labem otevře nové muzeum textilu? Hledali jsme odpověď

18. duben 2017

Radnice Dvora Králové nad Labem stále pokračuje v přípravě Muzea textilu. Právě tohle odvětví totiž k regionu neodmyslitelně patří. Exponáty město získá z České Skalice, kde původní textilní muzeum kvůli nedostatku peněz skončilo.

V České Skalici mohli návštěvníci ještě nedávno vidět tisíce vzácných exponátů. Mezi nimi například unikátní textilie, několik tun vážící šestibarevný válcový potiskovací stroj, a nebo deset metrů čtverečních velký filmový závěsný tisk.

„Vzniklo jen deset těch tisků. Ne všechny se dochovaly," popisuje Vlastimil Havlík. Ten byl vedoucím textilního muzea, jeho provoz byl ale výrazně ztrátový. Umělecko-průmyslové muzeum Praha, které je majitelem sbírky, platilo za provoz zhruba dva miliony ročně, příjmy ze vstupného se pohybovaly v řádech desetitisíců. Právě proto muzeum oficiálně skončilo, část exponátů ale zatím v České Skalici zůstala.

Čtěte také

„Hlavně stroje, jejich stěhování je velmi náročné. A tato zápůjčka je plánována do konce roku 2017," říká nezávislý starosta České Skalice Martin Staněk. Pak by se exponáty měly přestěhovat buď do depozitářů Umělecko průmyslového muzea, a nebo do Dvora Králové nad Labem. Tam totiž původně sbírka vznikla.

Muzeum textilu Česká Skalice - Modrotisk

„Zakládala se tady v roce 1936. A po určitých peripetiích se vlastně dostala do České Skalice. My bychom chtěli, aby se ta expozice vrátila, protože na některých těch exponátech, které jsou v muzeu v České Skalici, najdete cedulky s nápisem Muzeum Dvůr Králové nad Labem," vysvětluje nezávislá místostarostka Dvora Králové nad Labem Alexandra Jiřičková.

Podporu má radnice i mezi bývalými zaměstnanci zdejších textilek, někteří už nabídli pomoc při budování nové expozice, jenže nejdřív je potřeba připravit nové prostory, budově Střední školy informatiky a služeb.

„Tam jsou obrovské prostory, je to asi 250 mětrů čtverečných, které jsou v současné době prázdné. Já bych jen chtěla říct, že Střední školy informatiky a služeb byla původně školou textilní. A vlastně v těch prostorách, kde my navrhujeme tu expozici, tam vždycky textilní stroje stály. Proto je to i takový návrat," říká Alexandra Jiřičková.

Muzeum textilu Česká Skalice - Pantograf

Navíc je budova školy nedaleko Královedvorské zoologické zahrady a radnice si slibuje, že část návštěvníků si najde cestu i do nového muzea. To se ale podle místostarostky Jiřičkové podaří dokončit nejdřív na podzim příštího roku: „Vzledem k tomu, že je duben a my máme pouze studii, tak opravdu ta příprava je dlouhá. Počítáme, kdyby nám to opravdu šlo dobře, že bychom tu expozici otevřeli na podzim roku 2018."

Kolik Královedvorská radnice za vybudování nového muzea zaplatí, zatím jasné není. Podle předběžných odhadů budou zhruba milion stát stavební práce, podobná částka je plánovaná na samotnou expozici. Další peníze pak bude muset město ve svém rozpočtu najít na samotný provoz.

autor: baj
Spustit audio