Když dítě promluví, poznáte jestli čte. Četba je základem pro bohatou slovní zásobu i vyjadřovací schopnosti

9. září 2016

Naučit děti číst a přivést je k zájmu o knížky je prakticky neřešitelná věc, myslí si řada učitelů češtiny na základních školách. Přesto se do téhle téměř beznadějné práce pouštějí znovu a znovu. S jakým výsledkem? Iluze si sami nedělají, literatura dnes rozhodně u řady dětí není "in".

Aspoň částečně úspěšní jsou v základní škole Smetanova v Chlumci nad Cidlinou, říká učitelka češtiny Milena Komárková: „Složité to je velmi. Snažíme se je motivovat různými způsoby. Ale je jasné, že některé děti prostě k tomu nepřinutíte, nebo spíš nepřimějete. Ale my třeba pořádáme literární soutěž O cenu Antonína Lauterbacha, už jsme měli osný ročník. A děti nám tam chodí třeba pět - šest let. Takže vidíme, že jsme jim aspoň ukázali, že číst není tak špatné."

Děti, které čtou, poznáte na první pohled nebo spíš poslech
Jejich slovní zásoba je podle Mileny Komárkové úplně jiná, stejně jako schopnost vyjádřit myšlenku: „Četba je v tomto určitě základ. A poznáte, jestli děti čtou nebo ne, když promluví. Poznáte to i když vám budou třeba spolu s rodiči tvrdit něco jiného."

Snažíme se je motivovat různými způsoby. Ale je jasné, že některé děti prostě k tomu nepřinutíte, nebo spíš nepřimějete. Milena Komárková, učitelka češtiny

V chlumecké škole jsou s vedením dětí ke knížkám a k literatuře aspoň částečně úspěšní, jinde se to nedaří vůbec.

Podle některých pedagogů je problém i v tom, že ani zadání povinné četby nepomůže - děti si najdou obsah knihy na inetrnetu nebo si jí v lepším případě poslechnou v audiopodobě.

Čtěte také

Pokles zájmu o knihy vnímá i knihovnice z trutnovské Městské knihovny Jana Kopecká: „Já mohu říct, že za poslední tři roky jde zájem o četbu dolů. Děti nechodí. Chodí málo a spíš jen na časopisy. Nebo s babičkou a dědečkem. Ale málo."

rodina, máma a dítě, četba pro děti

Ještě tak prý komiksy, ty si děti občas půjčí
Doby, kdy byl svého času jediný dostupný český komiks Čtyřlístek prakticky podpultovým zbožím jsou ty tam.

Jenže ani tenhle druh četby dnes u dětí neletí, říká knihkupec z hradecké prodejny, specializující se na komiksy nebo fantasy Radek Hořejší: „Co se týče komiksů a knížet, je to docela specifický sortiment. A je pravda, že ta věková kategorie čtenářů stárne. To znamená, že komiksy i sci-fi i fantasy dle mého čtou spíš lidi starčí, to je nad 25 - 30 let."

A pak to zkrátka dopadá tak, že dítě, které nečte, je schopno domů poslat pozdrav z "víletu" a dodat - "ještě že máme v domě ten vítah, protože mě po té procházce bolí nohy".

A dítě, které by četlo aspoň tu cedulku ve výtahu o nosnosti a kapacitě, by si to snad dokázalo zapamatovat.

autor: lcz
Spustit audio