Když se řekne Vamberk, hned nám naskočí spojení vamberecká krajka. Platí to i dnes?

26. září 2016

Výroba vamberecké krajky zaměstnávala před rokem 1989 v okolí Vamberka stovky lidí. Dnes už nástupnická firma zaměstnává jen několik lidí. Vamberecká krajka má ale pro město stále svůj ekonomický potenciál - do města pod Orlickými horami totiž stále láká turisty, nebo třeba lidi, kteří se chtějí dávné řemeslo naučit. Ve Vamberku stále funguje krajkářská škola a nové turisty láká i nová expozice v Muzeu krajky.

Ještě před listopadem 1989 zaměstnávala výroba krajky ve Vamberku několik set lidí. Dnešní společnost Vamberecká krajka cz má jen několik zaměstnanců. Ti paličkují šperky a vyrábí další módní krajkové doplňky.

„Některé výroby jsme ukončili, šijeme jen na zakázku. Šaty třeba přímo s krajkou," podle návrhářky Lenky Kroulíkové firma jen těžko čelila levným dovozům z Asie.

Čtěte také

Někdejší dílny se tak dnes přestavují na byty
Lépe se daří třeba Muzeu krajky - to je opravené a nabízí nové expozice - loni si ho prohlédlo víc než pět tisíc lidí.

„Myslím, že k nám chodí celé spektrum návštěvníků. Jak od malých, tak po dospěláky a důchodce. Muzeum se líbí všem věkovým generacím," říká etnoložka muzea Martina Rejzlová.

Muzeum krajky Vamberk

A věří, že turisté, které přiláka krajka, jsou pro ekonomiku města přínosem: „Muzeum v takto malém městě je určitě plus. Protože návštěvník, když se u nás v muzeu naladí, tak se pak projde po náměstí. Koupí třeba dětem jen zmrzlinu, ale může zajít také na oběd, nebo si dá kávu."

Na vambereckém náměstí nedaleko muzea stojí i hotel Krajka. Jeho majitel Jiří Král říká, že část jeho hostů jsou právě krajkoví turisté: „Pokud někdo do vamberka přijede za účelem prohlídky krajky, tak ten hotel samozřejmě využije. Ale není to tak, že by ten hotel byl hlavně využívaný turisty za účelem návštěvy krajky."

A návštěvníky do města lákají třeba i každoroční setkání krajkářek
„Přijedou třeba celé autobusy těch amatérských krajkářek. A přijedou si sem získat zkušenosti, nakoupit pomůcky na paličkování a popovídat si o krajkách," říká vedoucí Krajkářské školy ve Vamberku Miroslava Šustrová.

Spustit audio