Klasické městské kino je nejspíš minulostí. Budovy chátrají a města marně shánějí peníze

19. červen 2015

Vrchlabí a Hostinné spojuje společný problém. Obě města kdysi měla oblíbená fungující kina. Ale to už je minulost. Nyní objekty chátrají a města se snaží sehnat peníze na využití a hlavně záchranu budov.

Budova hostinnského kina chátrá. Zatímco dřív se tu promítalo téměř každý den, lidé sem přijížděli ze širokého okolí, dnes objekt zeje prázdnotou a jak to tak vypadá, ještě chvíli bude.

"Kino bylo kulturním stánkem, byl tam promítací sál. Současné potřeby diváků jsou ale úplně jinde", říká starostka Dagmar Sahánková z hnutí za lepší Hostinné a přiznává, že projekt na rekonstrukci kina za 90 milionů korun, který nechalo vypracovat minulé vedení města, je nereálný.

"My potřebuje multifunční sál, který by se dal používat pro koncetry, divadelní představení a pro využívábí škol, školek a gymnázia", upřesňuje Dagmar Sahánková.

Čtěte také

Město ale zatím nedosáhlo na potřebné dotace, z rozpočtu přestavbu financovat nemůže, proto tedy kino bude zatím nadále chátrat.

"Zastupitelé rozhodli prozatím kino zakonzervovat, s tím, že do konce letošního roku musí být připravené návrhy, jak s touto budovou nakládat", dodává Dagmar Sahánková.

Podobná situace je i v sousedním Vrchlabí

I tady městské kino dávno nefunguje a nejpíš ani podle starosty Jana Sobotky ze sdružení Zvon fungovat nebude. Filmy se občas promítají v malém divadlením klubu.

Kino, hlediště (ilustrační foto)

"Kino je zřejmě velmi problematická záležitost, máme tu kino zajištěno v divadelním klubu, návštěvanost není dostatečná. Budovat na malém městě multikino je cesta špatným směrem", říká Jan Sobotka.

Budova kina je prázdná. Město pro ni hledá využití, ale zatím nepřišlo s ničím konkrétním.

"K těm nápadům je dát potřeba hodně peněz plus ten každoroční provoz, nejde jen o nápad, ale aby ten nápad by se dal ufinancovat! Mě se zdá škoda jako kina z historického hlediska, mohli bychom tam zkusit přestěhovat Základní uměleckou školu", doplňuje Jan Sobotka.

Klasickému kinu tedy nejspíš odzvoní v obou městech, otázkou zůstává, jestli se podaří sehnat peníze na využití objektů.

Spustit audio