Klíšťata se začala vyskytovat i v nejvyšších oblastech Krkonoš

24. září 2010

Klíště obecné, které je přenašečem nebezpečné nemoci lymeská borrelióza, se začalo vyskytovat i v nejvyšších oblastech Krkonoš, kde by jej lidé ještě před pár lety marně hledali. "Během posledních dvou desetiletí se hranice rozšíření klíštěte v Krkonoších posunula z původních 800 metrů nad mořem na dnešních více jak 1100 metrů," řekl ČTK Jan Materna, který ve správě Krkonošského národního parku (KRNAP) vede výzkum rozšíření klíšťat.

Přestává tedy být pravdou mezi lidmi rozšířené tvrzení, že na horách člověk klíště chytit nemůže. "Zjistili jsme, že se i ve vyšších nadmořských výškách vyskytují klíšťata infikovaná původci lymeské borreliózy," zdůraznil Materna.
Rozšíření klíštěte je podle něj ovlivněno hlavně vhodnými mikroklimatickými podmínkami, kdy nejdůležitější roli hraje příznivá vlhkost a teplota. "V souvislosti se změnami klimatu a především velmi teplým počasím na jaře a na podzim došlo zřejmě i k šíření klíšťat do vyšších nadmořských výšek," řekl Materna.
V současnosti výzkumníci klíšťata jednotlivě nacházejí až při horní hranici krkonošského lesa. Za touto hranicí je pro klíšťata klima již natolik extrémní, že pravděpodobnost výskytu je tam velmi malá. Četnost výskytu klíšťat kolísá i během roku. "Vrchol aktivity klíšťat je na jaře. V horkém létě je jejich aktivita nižší a opět vzrůstá koncem léta a na podzim," uvedl Materna.
V dalším zkoumání výskytu klíšťat by mohla odborníkům ze správy KRNAP významně pomoci i veřejnost. "Uvítali bychom, kdyby nám každý, kdo si přinese klíště z lokalit nad 800 metrů nad mořem, sdělil, kde a kdy k pravděpodobnému napadení došlo. Telefon je 499 456 726, mail je jmaterna@krnap.cz," uzavřel výzkumník.

Logo
Spustit audio