Koalice v Královéhradeckém kraji. Pět stran podepsalo dohodu, hejtmanem bude Štěpán z ČSSD

Zástupci pěti stran v Královéhradeckém kraji podepsali koaliční dohodu. Vládnout tak bude ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem se stane Jiří Štěpán ze sociální demokracie, která skončila v krajských volbách druhá. Vítězné hnutí ANO tak definitivně nebude vládnout v dalším kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtmanem se v Královéhradeckém kraji nejspíš stane Jiří Štěpán z ČSSD

Hejtmanem se v Královéhradeckém kraji nejspíš stane Jiří Štěpán z ČSSD | Foto: Český rozhlas

Koalice bude mít celkem 24 mandátů v 45členném zastupitelstvu. V opozici tak nakonec skončí hnutí ANO, které v kraji s výrazným náskokem zvítězilo a získalo 13 křesel. Druhá ČSSD má 6 mandátů.

Ustavující zasedací schůze nového krajského zastupitelstva by mohla být 7. listopadu. Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a Královéhradecký kraj byl první, kde se nová koalice začala po volbách rýsovat.

Budoucí hejtman Jiří Štěpán před časem ujistil, že spolupráce bude možná i přesto, že v krajské vládě usednou pravicové i levicové strany.

„Vedle určitých programových shod najdeme i určité rozpory. Na druhou stranu všechna uskupení mají program a jsou to zavedené politické subjekty. Máme jeden společný zájem, a tím je Královéhradecký kraj,“ uvedl Štěpán.

Hnutí ANO již dříve označilo koalici za podvod na voliče.

Pět stran v Královéhradeckém kraji má dohodu o koalici, ANO je v opozici | Foto: ČTK

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme