Kolony, čekající auta, mostní provizorium. Tak to vypadá v Hostinném na Trutnovsku

12. červen 2015

Z ministerstva kultury do Hostinného, přišla pro mnohé negativní zpráva. Most v centru města, který chtěl Královéhradecký kraj kompletně přestavět, se stane kulturní památkou. Most poškodila před dvěma lety povodeň a od té doby tam auta jezdí po provizorním přemostění. Opravy tedy musí počkat a nejspíš nebudou v takovém rozsahu, jak se plánovalo. Kraj se proti rozhodnutí ministerstva odvolal.

Mostní provizorium už dva roky slouží řidičům v Hostinném. Město společně s krajem plánovalo radikální opravu mostu.

Čtěte také

"Město by uvítalo kompletní nový most. Dispoziční porporce mostu jsou špatné. Je tam prudká zatáčka", vysvětluje starostka Dagmar Sahánková z hnutí Za lepší Hostinmé.

Z ministerstva kultury ale přišla ledová sprcha. Most bude prohlášen památkou

Královéhradecký kraj okamžitě podal rozklad proti tomuto rozhodnutí.

"Vytvořila se projektová dokumentace pro následnou demolici tohoto mostu a přápadnou výstavbu mostu nového. Celá věc nám narazila skutečně na památkovou péči. Odbor památkové péče ve Vrchlabí nám tuto žádost zamítl", říká Josef Dvořák, radní královéhradeckého kraje pro investice z ČSSD.

dopravní značka

Prohlášení mostku památkou by totiž zbortilo plány jeho kompletní přestavby, která měla přijít na 25 milionů korun a měla by pomoci lepší průjezdnosti města.

"Navrhován je nový most, natočil by se ke klášteru, zatáčka by nebyla tak prudká. Měl by být také širší, to znamená, že by se tam vešla dvě auta vedle sebe, to teď nejde", tvrdí Dagmar Sahánková.

V současné době se ve městě tvoří dlouhé kolony, občas tu dopravu musí řídit policisté

"Město působí jako špunt. A právě u škol, kde auta stojí a čekají na to vyhnutí", dodává starostka Dagmar Sahánková.

"V případě výstavby nového mostu, by tento most mohl být pojížděn obousměrně. Únosnost mostu po případné rekonstrukci by mohla být až 38 tun. Což je dobré pro přepravu kamionů. Co je ale důležité, že v případě rekonstrukce mostu jako kulturní památky, se předpokládá životnost asi 30 let při nákladech 20 milionů korun. V případě nového mostu se počítá s životností 100 let a s náklady 25 milionů korun. Takže si může každý spočítat, že efektivita je ve výstavbě nového mostu", doplňuje Josef Dvořák.

Rozhodující slovo má teď ministerstvo kultury.

Spustit audio