Kolowratské rybářství trápí pytláci...

1. srpen 2015

Kolowratské rybářství má stále větší problém s pytláky, nelegální rybolov tak stále častěji kontroluje. Celkově rybářství hospodaří na dvaačtyřiceti rybnících, což je zhruba 300 hektarů vodní plochy, největší potíže přitom bývají na Špince nedaleko Červeného Kostelce. Reportáž tam natočil redaktor Václav Plecháček.

Je osm večer a provozovatel Tábořiště Špinka Jan Dlauhoweský vyráží na obhlídku rybníku. Doprovází ho vedoucí správy kolowratského rybářství Václav Kalenda a hlídka městské policie.

Špinka je chovný rybník o rozloze asi 40 hektarů a i kvůli velkému množství turistů jsou tady s pytláky dlouhodobě velké problémy. Také proto se strážníci městské policie na tuhle oblast zaměřují a namátkově ji kontrolují.

Čtěte také

Blížíme se ke krmelišti, kde je největší koncentrace ryb a také největší šance na pytláctví.

„Prokázání totožnosti, vyzvání k podání vysvětlení proč se toho přestupku dopouští a postupuje se to na městský úřad. Když to bude větší škoda, tak se dopouští trestného činu a postupuje se to Policii ČR," popisuje postup při zadržení pytláka strážník Městské policie Červený Kostelec Richard Kosinka.

Ztráty Kolowratského rybářství způsobené nelegálním rybolovem je možné jen odhadovat

Podle vedoucího správy Václava Kalendy ale ročně přesahují sto tisíc korun: „Těch problémů přibývá a je to spíše na odlehlejších plochách. Ale i ty se snažíme namátkově kontrolovat".

Kontroly pytláků na rybnících Správy Kolovratského rybářství

"První reakce je většinou taková, že se snaží utéct, ale když vidí, že tam je s námi státní policie nebo nějaký státní příslušník, tak se většinou zklidní a poslouchají", doplňuje Václav Kalenda.

Při této kontrole na rybníku Špinka se žádného pytláka dopadnout nepodařilo, situace ale je prý taková, že Správa Kolowratského rybářství uvažuje o tom, že by lidi, kteří pomohou dopadnout pytláka, motivovala nějakou odměnou. Buď finanční a nebo ve formě ryb, které by si mohli vyzvednout.

autor: PLE
Spustit audio