Konkurzní správce Trendu dostal pokutu a šetří jej policie

25. září 2010

Pořádkovou pokutu 30.000 korun dostal od Krajského soudu v Hradci Králové konkurzní správce vytunelovaného investičního fondu Trend Vítězslav Hálek. Soud mu ji udělil za to, že jej neinformoval o přesunech peněz ve fondu na počátku roku. Někteří věřitelé podali na správce trestní oznámení, takže se jeho jednáním zabývá policie. ČTK to řekla místopředsedkyně krajského soudu Jolana Maršíková. "Správci konkurzní podstaty bylo vytknuto, že soud o podstatných informacích vůbec neinformoval," řekla Maršíková. Hálek již pokutu zaplatil a informování soudu podle Maršíkové zlepšil. Věřitel Trendu, britská společnost Flow Corporation, také podala u hradeckého okresního soudu žalobu na zrušení dražby z loňského prosince, v níž Hálek prodal pohledávku Trendu v nominální výši 344 milionů korun za třetinu hodnoty. Pohledávka byla hlavním majetkem Trendu.

Zda se správce ve svém křesle udrží, zatím není jasné. "Vyčkávám rozhodnutí okresního soudu, případně kroků orgánů činných v trestním řízení. Z toho bude odvozeno i mé následující rozhodnutí o dalším setrvání správce ve funkci," řekla Maršíková. Dosud soud podle ní nemá informace, že by Hálek postupoval v rozporu se zákonem.
Věřitelům kolem Flow Corporation se také nelíbí způsob, jakým Hálek naložil se 70 miliony korun, které do Trendu v prosinci vrátila z Lichtenštejnska policie. Hálek totiž tyto peníze v lednu poslal britské společnosti Suringham Enterprises, která byla vydražitelem pohledávky. "Dále jen pokračuje tunelování fondu Trend. Jsme šokovaní, nemysleli jsme si, že to bude dál pokračovat," řekla dříve ČTK zástupkyně věřitele FE Reality Marta Guthová.
Vyjádření Hálka se ČTK nepodařilo získat. Dříve uvedl, že dražba byla v souladu s právem a označil ji za úspěšnou. Peníze z Lichtenštejnska poslal podle svých slov Suringhamu na základě dohody o narovnání, kterou ještě před konkurzem uzavřel Trend s kyperskou společností Forminster Enterprises. Částka z Lichtenštejnska podle něj nepatří do konkurzní podstaty fondu, ale vydražiteli pohledávky. Odmítl spekulace, že by dražba a přesuny peněz byly předem domluvené.
V konkurzu po Trendu požaduje 18 věřitelů celkem 1,1 miliardy korun. Uznány jsou však jen pohledávky za 5,2 milionu korun u osmi věřitelů. Na účtech Trendu je nyní necelých 120 milionů korun.
Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. V roce 1995 fond převzaly osoby kolem společnosti Královéhradecká brokerská a podle policie jej nezákonnými machinacemi připravily o převážnou část majetku. Při machinacích měly z Trendu vyvést i akcie Kotvy, které skončily na účtech Forminsteru.
V celé trestní kauze Trendu a druhého vytunelovaného fondu Mercia bylo dosud obviněno 11 lidí. Hlavním obviněným je bývalý šéf Trendu Miroslav Hálek, který má s konkurzním správcem společné jen jméno. Policie škodu u obou fondů vyčíslila na více než 1,3 miliardy korun.

Logo
Spustit audio