Kopidlno uzavřelo z bezpečnostních důvodů lávku přes Mrlinu. Podle všeho ale jen dočasně

21. květen 2017

Kopidlno uzavřelo lávku pro pěší přes Mrlinu. Radnici k tomu už v minulosti opakovaně vyzývali někteří obyvatelé, kterým se více než osmdesát let stará stavba se zábradlím jen na jedné straně už nezdála bezpečná. Teď se na ní tedy nesmí, podle všeho ale jen dočasně.

Zákaz vstupu nesouvisí s technickým stavem lávky nebo s její údajnou nebezpečností, uvedla všechno hned na úvod na pravou míru starostka Hana Masáková z ČSSD: „My jsme ji zavřeli z toho důvodu, že v ulici Vackova probíhá rekonstrukce. Nastane okamžik, kdy budeme realizovat i chodníky. Takže v té chvíli ta lávka bude vlastně bezpředmětná, protože ulicí Vackovou nebudeme moci projít."

Čtěte také

Jak je to tedy s onou zmiňovanou nebezpečností?

Lávka podle starostky odpovídá projektu, který je sice ze třicátých let minulého století a současné standardy nesplňuje, ale podobných lávek jsou prý v republice stovky a tisíce. Slova starostky potvrdil i vedoucí odboru místního hospodářství Městského úřadu Kopidlno Josef Tomášek: „Historicky to přešlo i do současného stavu a užívá se tak, jak byla vybudovaná a odpovídala té legislativě v letech, kdy se stavěla. V současné době kdybychom dělali nějaký jiný zásah a opravu, tak se musíme dostat nad stoletou vodu, dle vyjádření Povodí Labe. To znamená, že Povodí Labe stávající přechody, přejezdy a lávky, které byly kdysi vybudované a na tom toku byly, tak tolerují."

Zákaz vstupu (ilustrační foto)

Radnice eviduje za desítky let provozu lávky jen několik jednotlivých případů, kdy někdo z lávky spadl a zranil se. Shodou okolností je mezi nimi i Josef Tomášek, který to ale přičítá své tehdejší nepozornosti. Jel na kole, díval se jinam, skončil v Mrlině a zlomil si ruku. Na utopení to prý není, říká: „Když se nenapouští rybník, tak tady v tom toku je dejme tomu 10 až 20 centimetrů vody. Když se napouští rybník, tak je tam kolem půl metru."

Možná i nízká hladina vody svádí především děti ze zdejší školy, aby lávku využívaly i přes zákaz

Všechno doslova z pár metrů den co den sleduje vedoucí party stavbařů, pracujících na opravdě ulice Martin Vojkůvka: „Chodí, ano. I když si to zabezpečíme, tak to prostě odstraní a chodí přes lávku. Hlavně děti. Když jdou ze školy, tak tady prochází. Jsou jich desítky."


Radnice je přesvědčená, že lávka je bezpečná, přesto jí chce především po dobu stavby opravdu zajistit tak, aby po ní přejít nešlo. Pak bude prý sloužit i dál, nová by vyšla minimálně na tři milióny korun a podle starostky Hany Masákové má radnice jiné priority.

„Jestliže se občanům nelíbí chodit přes tuto lávku, zákaz tam může být natrvalo. Obcházet to mají občané kudy, Tomáše Svodoby je bezpečná," dodává starostka, která je smířená s tím, že protesty proti stavu lávky bude dostávat dál.

autor: lcz
Spustit audio