Koš na opilce i orchestrion, který hraje nejkrásnější píseň světa. Uvidíte a uslyšíte na hradě Pecka

31. srpen 2017

Letošní sezóna na hradech a zámcích s blížícím se podzimem brzy skončí. Ale ještě pár dní zbývá na to, abychom si poslední letní dny mohli zpříjemnit výletem právě na některý z nich. Ve východních Čechách jich máme dostatek a je z čeho vybírat. Redaktorka Blanka Malá na svých toulkách s mikrofonem zavítala na hrad Pecka, sídlo Harantů z Polžic.

Proč stojí za to navštívit zříceninu, která leží na skalním výběžku nad stejnojmenným městečkem?

Na hradě ale i v podhradí Pecky se odjakživa hodně pilo pivo a také se hodně hrálo a zpívalo.

Čtěte také

Nejspíš proto se tam dochovalo důmyslné zařízení pro alkoholem unavené jedince a také hradní orchestrion, který potěší a pobaví nejednoho návštěvníka.

Jak říká průvodce Vítek Havlík, stačí vhodit minci a vybrat si jednu ze skladeb

Průvodce hradem Pecka Vítek Havlík a redaktorka Blanka Malá

Třeba lidovku „Mysliveček z lesa" a nebo velmi známou melodii, která je sice zrychlenou, hospodskou verzí, ale měli byste ji hravě poznat i vy!

Tak schválně, poznáváte ji?

„Ano, máme tu krásnou českou hymnu na orchestrionu, zhruba 120 let starém. Možná ještě i o něco starším. Samozřejmě na tom hracím válci je těch písniček víc. Takže, kdyby chtěl někdo slyšet i nějakou jinou a byl by čas, tak si ji určitě může tady u nás poslechnout," říká s úsměvem průvodce Vítek Havlík.

Jsme v hradní místnosti, kde je ještě jedna zajímavost. Velký proutěný koš

„Ano, tento proutěný koš je z hostince Modrá hvězda tady v Pecce. A sloužil majitelům restauračního zařízení k vynášení opilců. Prostě když to pití někdo přehnal, tak ho naložili, vytáhli v koši ven před hospodu a odnesli domů. Případně do šatlavy. Vlastně to byla taková přenosná záchytka," směje se Vítek Havlík.

Koš na opilce na hradě Pecka

Na co ještě se můžeme těšit, když přijedeme do Pecky? Co jsou další lákadla hradu?

„Určitě historie je tu velice zajímavá. Jsme spojeni se spoustou zajímavých věcí. Nejslavnější majitel hradu Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic byl ve službách císaře Rudolfa II. Dále tu máme hladomornu, mučírnu, celé sklepení. Určitě se přijeďte podívat. Prohlídky jsou rozděleny na dva okruhy, je to historická část a trasa sklepení," zve vás na hrad Pecka průvodce Vítek Havlík.

autor: Blanka Malá
Spustit audio