Kostelec nad Orlicí chce posunout budoucí obchvat dál od města, aby nebránil budoucímu rozvoji

28. červenec 2017

Léta naplánovaný severní obchvat Kostelce nad Orlicí by ještě mohl změnit svoji trasu. Zastupitelé města si nechávají zpracovat studii, která by mohla silnici odsunout více od města tak, aby nebránila budoucímu rozvoji Kostelce nad Orlicí. Jak zjistil redaktor Václav Pilný - Tento záměr se nelíbí Královéhradeckému kraji ani sousedním Častolovicím.

Radnice v Kostelci nad Orlicí uvažuje o změně trasy obchvatu z jediného důvodu, chce městu nechat větší prostor pro rozvoj severním směrem. Nově by se silnice měla posunout až za potok Štědrý.

Pokračuje starosta Kostelce nad Orlicí František Kinský z Iniciativy občanů: „To se v současné době zpracovává. A následně se provede krátké a určitě jasné ekonomické vyhodnocení, zda posunutí toho obchvatu je ekonomické v porovnání s tím již dlouhodobě navrženým."

Čtěte také

Pro novou trasu obchvatu by byla potřeba změna územního plánu, což může samotnou realizaci klíčové komunikace odsunout o několik let. Z toho mají strach v sousedních Častolovicích, kde se obávají aby plány Kostelce nad Orlicí nenarušily výstavbu jejich obchvatu, na který by měl ten kostelecký plynule navázat.

„Rada městyse navrhuje jak krajskému úřadu, tak Ředitelství silnic a dálnic, aby se pokračovalo pouze v první etapě této přeložky. Což by znamenalo udělání obchvatu na katastru Častolovic a kousek na katastru Kostelce," říká starosta Častolovic Zdeněk Praus z ANO 2011.

Dokončená část západního obchvatu Sokolova

Tyto obavy rozptyluje nejvyšší muž kostelecké radnice František Kinský: „Jižní obchvat Častolovic, který vyúsťuje na silnici I/11 mezi Častolovice a Kostelcem nad Orlicí, toho se to vůbec týkat nebude. Protože to zaústění bude v podstatě ve stejných místech, kde ten původní obchvat plánován byl."

Současná aktivita Kostelce nad Orlicí se nelíbí ani Královéhradeckému kraji, který bude spolu s ŘSD jedním z investorů stavby. I zástupci kraje budou požadovat, aby stavba obchvatů Častolovic a Kostelce nad Orlicí byla řešena jednotlivě.

„Budeme tak usilovat o to, aby práce na realizaci staveb probíhaly nezávisle na sobě. To znamená, že realizace nebude čekat až na výsledky vyhledávací studie, kterou Kostelec nad Orlicí nyní požaduje," říká za krajské hetmanství Martina Götzová.

Spustit audio