Krádež vám na horách může zkazit celou dovolenou, nebo přinejmeším náladu

3. leden 2016

Většinu z nás by ani nenapadlo sebrat věc, která není naše - i když jí zrovna nikdo dvakrát nehlídá. Ale jsou mezi námi i lidé, pro které jsou například před restaurací na horách odložené lyže doslova výzvou. Co dělat pro to, aby radost z dovolené byla vaše a nezměnila se v radost zloděje? Odpověď je jednoduchá a vlastně jediná.

Dávejte si na své věci pozor, nenechávejte je bez dozoru. To je univerzální rada policistů, ať už jste v zimě na horách nebo v létě na koupališti.

Přesto se každoročně najdou desítky nebo spíš stovky těch, kteří jdou na čaj a lyže zapíchnou před restaurací do sněhu. A když se vrátí, mají po výbavě.

Čtěte také

"Pokud by se lidem na horách cokoliv ztratilo, tak ať neváhají a okamžitě volají na linku 158. Čím dřívě se věc nahlásí, tím větší má policie šanci k vyřešení celého případu," říká mluvčí trutnovského oddělení Policie České republiky Šárka Pižlová.

Policisté vás za nepozornost nepochválí, ale jsou profesionálové a pokusí se zachránit co se dá.

Policejní hlídky jsou na horách přes zimu posíleny.Šárka Pižlová, tisková mluvčí Policie ČR Trutnov

Podle Šárky Pižlové jich je v sezóně na horách dost: "Já si myslím, že to policisté na horách zvládají, Do Špindlerova Mlýna jezdí posily přes celou zimu. Jezdí tam dopravní policisté, kteří dohlížejí na bezpečnost a plynulost silničního provozu."

Na druhou stranu i vzhledem k narůstající obezřetnosti lyžařů nejsou případy krádeží na denním pořádku, i ve vrcholné sezóně jich je takových jen několik do měsíce.

Lyžování je prima!

Zmíněná obezřetnost asi souvisí i s tím, že lyže stojí dnes už někdy i několik desítek tisíc korun - a na to už se vyplatí dávat pozor. Navíc se o zabezpečení svých provozoven čím dál víc snaží i sami provozovatelé.

Například Jiří Tomášek má svůj podnik zabezpečený sice nenápadně, ale účinně - a zloději se mu raději vyhýbají: "Čas od času se tu také stane nějaký takový případ, ale je to úplně ojedinělé, procentuelně, čili zanedbatelné. Takže, je to tu dobré."

Snowboardista na svahu

Důležité je, abyste nespoléhali na to, že vám hoteliéři nebo restauratéři budou vaše věci hlídat.

Pokud vám totiž někdo lyže nebo vybavení sebere, šanci na náhradu máte jen minimální - krádež je totiž obvykle z pojištění vyloučena.

Některé pojišťovny nabízejí připojištění sportovního vybavení i pro případ, že jste mimo domácnost, ale i pak jsou hodně obezřetné při vyplácení náhrad.

Lepší zkrátka je nedávat zlodějům šanci.


Zvětšit mapu
autor: lcz
Spustit audio