Královéhradecký kraj řeší, jakým způsobem modernizovat operační sály ve dvorské nemocnici

7. září 2017

Vedení Královéhradeckého kraje chce studií ověřit plánovanou modernizaci sálů v Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem. V současné době vzniká studie možnosti oprav stávajících sálů. O řešení by mohli zastupitelé rozhodnout nejdříve v říjnu. Zároveň vedení kraje odmítá, že by ve dvorské nemocnici plánovalo jakékoliv utlumení akutní péče.

Královéhradecký kraj letos dokončil v areálu dvorské nemocnice výstavbu nového pavilonu laboratoří. Původně se počítalo, že nové operační sály budou vybudované právě v patře nad laboratořemi.

Čtěte také

Náklady by ale byly příliš vysoké, říká mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová: „Doposud navrhovanou dostavbu dvou zcela nových sálů nad novým pavilonem laboratoří, kdy se náklady pohybují přes 100 milionů korun, považujeme za finančně náročnou."

Kraj si proto nechal zpracovat studii

Ta má podle hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána z ČSSD zjistit, jestli není možné levněji opravit původní sály: „My pouze hledáme alternativu a odpověď na otázku, zda je možné využít ty stávající prostory, nebo se případně soustředit pouze na ty nové, nad budovou laboratoří. Studie bude k dispozici do jednoho měsíce."

Operace

Finální výběr řešení tak nebude posouzený dřív než na říjnovém jednání zastupitelstva

Hejtman navíc odmítá úvahy a spekulace o zavírání nebo rušení dvorské nemocnice: „Situace ve dvorské nemocnici se nemění. To znamená, dvorskou nemocnici Královéhradecký kraj nezavírá a neomezuje, nepronajímá a nestěhuje. To znamená, že nemocnice funguje tak, jak doposud."

Stavba laboratoří ve dvorské nemocnici stála přes 30 milionů korun. Kraj do nemocnice investoval už v minulosti. Například v roce 2012 začala fungovat opravená jednotka intenzivní péče za 2,5 milionu korun.

autor: Marika Konárková
Spustit audio