Krkonošská Noemova archa zachraňuje vzácné horské rostliny

9. září 2015

Desítkám rostlin v Krkonoších hrozí vyhynutí. Botanici z Krkonošského národního parku se proto jejich existenci snaží pojistit. Jak? Sbírají a čistí semena a vkládají je do mrazáku, nebo-li genobanky. Při sběru semen vzácných rostlin byla i naše reportérka Kateřina Kohoutová.

Kdyby horská květena vyhynula, ochranáři sáhnou do genetické banky ohrožených rostlinných druhů.

V mrazicích boxech totiž semena vydrží až půlstoletí.

V genobance jsou tak uloženy desítky tisíc semen.

Botanici navíc zásoby stále doplňují a pro nová semena do Krkonoš vyrážejí právě v těchto dnech.

Čtěte také

Právě jsem s Ludmilou Harčarikovou ze správy Krkonošského národního parku dorazila do Pece pod Sněžkou.

Náš dnešní cíl je jasný, budeme sbírat semena ohrožených druhů našich rostlin. Konkrétně nejlepší populaci zvonku českého, který roste jen v České republice a dá se říci, že jen v Krkonoších.

Zvonek český má tobolky a v těch jsou maličká semínka. Sebraná tobolky dává Ludmila Harčariková opatrně do papírového pytlíku.

"Pro uložení v genetických bankách je zapotřebí minimálně tisíc semen. Ideální by bylo tak 10 000 semínek, ale to se málokdy povede nasbírat", říká Ludmila Harčariková.

Semena

Máme nasbíráno, sáček je plný semen a vracíme se zpátky do Vrchlabí. tady se musí semínka vyčistit, což je strašně titěrná a zdlouhavá práce.

"Podáme si sítko, zaklepeme a máme hrubé nečistoty pryč. Pomůžeme si lupou, protože od toho hodně bolí oči, semínka jsou velmi malá, vezmeme si pinzetu a musíme napočítat 200 semínek na testy klíčivosti, potom další, které se ještě dosuší a potom půjdou do mrazáku", vysvětluje Ludmila Harčariková.

Rostlin, jak ohrožených tak vzácných, je po celých Krkonoších spousta. Kolik jich je vlastně už v genobance?

Semena

"Máme ve dvou sbírkách přes 400 vzorků celkem 120 druhů uložených v mrazáku. Z toho je 70 druhů, které jsou ohroženy", říká Ludmila Harčariková a dodává:

"Část těch ohrožených druhů je endemická, to znamená že je najdeme jen tady v Krkonoších a kdyby vyhynuly, tak zmizí definitivně na celém světě. My dáváme do genobanky především ty ohrožené druhy, kdyby se s nimi něco stalo, tak abychom je mohly vrátit zpátky do přírody", usmívá se Ludmila Harčariková.

Botanici plánují semena sbírat ještě několik týdnů.


Zvětšit mapu
Spustit audio