Kvůli mírné zimě se na Hradecku přemnožili potkani, řešením je odborná deratizace

Přemnožení potkani. Problém, který v těchto dnech řeší hned na několika místech Královéhradeckého kraje. V Hronově se přes letní prázdniny dostali do školní jídelny, v Broumově je lidé potkávají na tamním sídlišti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potkan

Potkan | Foto: Kateřina Rážová

„Tam byl minulý týden chcíplej potkan,“ ukazuje Vratislav Fröde na broumovském sídlišti Spořilov, na kterém se letos potkani přemnožili. Že není výjimkou se s nimi potkat, potvrzuje i Marek Jurdán.

„No běhali tady, asi třikrát jsme je viděli. Tam je to vepředu rozvrtaný.“

Město Broumov se přitom podobným problémům snaží předcházet. Podle místostarosty Kamila Slezáka z TOP 09 tak ve vytipovaných částech města každoročně objednává deratizaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

„S potkany se potýkáme prakticky každý den,“ potvrzuje Ladislava Šimková jejíž firma se zabývá deratizacemi.

„Sídliště Spořilov, sídliště Křenické, část Olivětína a zejména Polákovy domy, kde osazenstvo bydlících není až tak spořádané a objevují se tam i odpadky,“ vyjmenovává nejpostiženější lokality Slezák.

Přemnožené potkany přitom v těchto týdnech řeší i na dalších místech republiky. Potvrzuje to Ladislava Šimková, jejíž firma se deratizacemi zabývá.

„S potkany se potýkáme prakticky každý den, protože každý den nám volá nějaký klient, který řeší tyto problémy.“

Aktuálně jde třeba o jídelnu Střední hotelové školy v Hronově. Tu během letních prázdnin vzali potkani útokem.

„Jak se přestalo vařit, tak šli potkani hledat potravu do nejbližšího zdroje. Následně se dostali k odtokovému kanálku, který měl plastovou krytku, a tou se prokousali do objektu,“ říká Ladislava Šimková.

Na deratizaci je nejlepší pozvat specializovanou firmu

Potkanů je letos podle odborníků víc kvůli velmi mírné zimě. Na lidi zvířata útočí jen výjimečně, mohou být ale zdrojem nákazy, například leptospirózy. Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové lidem při problémech doporučuje oslovit některou ze specializovaných firem.

„Vyšší výskyt potkanů se pozná podle toho, že se kolem nemovitosti vytváří nory. Při takovém zjištění doporučujeme obrátit se na specializovanou firmu,“ radí Veronika Krejčí.

Řešení přitom není dobré odkládat. Samice potkana zabřezne i několikrát ročně a v jednom vrhu může mít kolem deseti mláďat.

Vojtěch Bureš, Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme