Kvůli opravám se na náměstí v Kopidlně tvoří kolony. Průjezd by měl být ale ode dneška plynulejší

17. srpen 2017

Řidiči, kteří potřebují projet Kopidlnem na Jičínsku, zažívali v minulém týdnu opravdu nepříjemné situace. Kvůli opravám silnice I/32 na náměstí čekali v kolonách i bezmála tři čtvrtě hodiny. Objet to není kudy, ale aspoň částečnou úlevu slibuje změna řízení provozu.

Situaci komplikoval podle některých řidičů i podle starostky Hany Masákové z ČSSD především třetí semafor uprostřed úseku - ten na jednu chvíli zastavil současně provoz od Jičína i od Poděbrad a dal zelenou autům od Ledkova. Tohle by mělo zmizet.

„Tím pádem se tam budou ta jednotlivá auta napojovat do jízdních pruhů a následně si myslím, že by se ten provoz měl zrychlit a zlepšit," doufá starostka Kopidlna Hana Masáková.

Zkušební provoz ukázal, že se semafory v tomhle úseku vůbec neosvědčily, říká jednatel firmy Inka-dopravní značení Jiří Fanta: „Po těch pár dnech, co to dopravní opatření bylo provedeno, tak se zjistilo, že se tam opravdu kolony tvoří. Takže se to upravilo na to ruční řízení."

Čtěte také

S úpravou nemá problém ani Královéhradecký kraj. Podle mluvčí Martiny Götzové byli na kraji překvapeni tím, že pracovníci neřídili provoz už od začátku: „14. srpna jsme obdrželi e-mailem zprávu od Ředitelství silnic a dálnic, že je zde průjezd problémový a vytvářejí se kolony vozidel. My jsme na to reagovali tak, že v této situaci je samozřejmé, že zhotovitel stavby má řídit provoz nikoliv světelnými semafory, ale pracovníky stavby, kteří budou pružněji reagovat na to množství vozidel. A tato varianta je pochopitelně i v námi vydaném rozhodnutí popsána. A není nám známo, proč k tomu zhotovitel nepřistoupil již dříve."

Semafory

Jenže zhotovitel měl na vybranou. Roli mohly hrát náklady - jedna hodina provozu řízeného pracovníky, vyjde přibližně na 400 korun, denně to je asi pět tisíc, za měsíc 150 tisíc korun. A do prosince, kdy má být hotovo, zbývá času víc než dost.

Zhotovitel zvolil pro začátek levnější variantu, ale když se neosvědčila, poměrně rychle našly všechny strany shodu na změně.

Chvíli to vypadalo, že na řízení provozu lidově řečeno „nebudou lidi", ale nakonec se zřejmě podařilo i tenhle zádrhel odstranit a od dnešního rána už by čekání v Kopidlně mělo být tak krátké, jak to jen bude možné.

autor: lcz
Spustit audio