Lasery pomáhají nejen v průmyslu či lékařství - ale i v muzeu!

1. prosinec 2014

Královéhradecké Muzeum východních Čech používá k čištění exponátů laser. Práce s ním je šetrnější nejen ke zdraví restaurátorů, jemnější práci ale odvádí i vzhledem k nálezům a exponátům.

Jak vše vypadá v praxi, se vydal zjistit reportér Jiří Fremuth, který se v restaurátorské dílně Muzea východních Čech sešel s restaurátorkou Marcelou Rakovou. Společně se podívali na čištění meče.

"Jedná se o středověký meč z lokality Litošice. Původně byl restaurován asi před 15 lety ještě starými technikami, takže potřebuje dostat takový nový kabát", říká Marcela Raková.

V čem je tedy lepší restaurování pomocí laseru?

"Restaurátora ušetří působení chemických výparů organických rozpouštědel při odstranění starých laků a vosků. Dále jde o metodu šetrnější k exponátu a navíc také rychlejší", upřesňuje Marcela Raková.

Budova Muzea východních Čech v Hradci Králové

A jak se tedy s laserem pracuje?

"Musím si vzít speciální brýle, abych si nepoškodila zrak. Nastavím intenzitu laseru a již pracuji. Můžete vidět takový bod, kde se vlastně spaluje nečistota", říká Marcela Raková a dodává: "Skvělý je laser zejména na očišťování archeologických kostí. Ty se nemusí máčet ve vodě a přitom laserem očistím kost naprosto dokonale. Ale laser se dá použít i na různé druhy textilu či papíru a zkoušeli jsme dokonce i peří."

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio