Lékaři stárnou a mladých je nedostatek. Nejvíc chybí v malých obcích

30. listopad 2015

Lékaři v Královéhradeckém kraji stárnou a hrozí jejich nedostatek. Mladí odborníci totiž často odcházejí do zahraničí. Hůř jsou na tom odlehlá místa kraje a menší obce. Ve městech je situace zatím dobrá, ale i to by se mohlo změnit.

"Situace je taková, že vlastně není komu předat praxi. Takže pracujeme stále," říká Milan Musil, který má svou soukromou praxi v Kostelci nad Orlicí.

Věkový průměr praktických lékařů v královéhradeckém kraji, se totiž postupně zvyšuje, jak dodává Jana Třešňáková (ČSSD), krajská radní pro oblast zdravotnictví: "Lékaři stárnou. A u praktických lékařů pro dospělé v kategorii 50 až 59 let je 40 procent lékařů. A nad 60 let je 28 procent lékařů."

Že lékaři v regionu stárnou, potvrzuje i předseda české lékařské komory z Hradce Králové Eduard Havel.

Čtěte také

Zároveň ale dodává, že někteří lékaři nemají problém přesluhovat: "Praktický lékař z hlediska svého odchodu do důchodu a předání praxe nemá horní limit. To znamená, jestliže je v dobré kondici, jestliže pracuje dostatečně funkčně, tak nemusí odejít do důchodu."

To potvrzuje i Milan Musil, který už je ve starobním důchodu: "Já už dva roky přesluhuji. S tím předáním by snad velký problém nebyl co se týče administrativy, klientely a tak podobně. Ale problém je v tom najít někoho vhodného, kdo by to vše převzal."

Podle Eduarda Havla se s nedostatkem lékařů ale začínají potýkat i nemocnice: "Problém je ten, že začíná být obecně nedostatek lékařů. V nemocnicích se to zatím skrývá funkčností oddělení. Prostě nějak fungují, ale i tam je významný nedostatek lékařů. A myslím si, že v nemocničním prostředí je ten problém ještě větší než u praktických lékařů."

operace, lékaři, lékař, doktor, doktoři

Mladí doktoři totiž často odcházejí do zahraničí, což Eduarda Havla nepřekvapuje: "Ano, lékaři do zahraničí odcházejí. A je to závažný jev. Odcházejí tam proto, že jsou lépe finančně ohodnoceni. Ale jsou ohodnoceni lépe i společensky. A mají snadnější postgraduální vzdělávání."

Královéhradecký kraj proto připravil koncepci zdravotnictví pro roky 2016 až 2020.

Operační tým Porodnicko-gynekologické kliniky Pardubické nemocnice při implantaci 1000. pásky

Má za úkol stabilizovat situaci, a přimět mladé odborníky, aby v regionu zůstali.

Krajská radní Jana Třešňáková (ČSSD) říká, že k tomu budou sloužit i stipendia, kdy bude mít student praxi zadarmo a pak i zajištěné místo: "Uvažujeme o tom a připravujeme tuto novinku od začátku školního roku 2016-17. Měla by se týkat jak mediků, tak se pokoušíme toto zavést i na středních zdravotnických školách."

Zdravotnického personálu totiž ubývá napříč všemi profesemi.

Podle Eduarda Havla i Milana Musila za to do jisté míry může i složitý a zdlouhavý systém vzdělávání.

autor: zen
Spustit audio