Lesy ČR ještě musí zlikvidovat čtvrtinu kalamity desetiletí

25. září 2010

(ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky ještě musí zlikvidovat čtvrtinu následků větrné kalamity, která mu loni v říjnu porazila nejvíce dřeva za posledních deset let. Celou kalamitu chceme zpracovat do června, tedy podle původního harmonogramu, řekl ČTK v Hradci Králové mluvčí státních lesů Jan Řezáč.

Bezprostředně po vichřici lesy odhadly polomy na necelé dva miliony kubíků. Zima však dílo větru dokonala tak, že do jara padlo dalších asi půl milionu kubíků. Řezáč poznamenal, že v minulosti se kalamita podobného rozsahu likvidovala dva až tři roky.
Prioritou lesníků je dostat dříví z lesa co nejrychleji, aby jej nenapadli škůdci. Dříví tak bude muset podle Řezáčova odhadu tři až šest měsíců ležet na provizorních skládkách, protože pily jej nestačí zpracovat. Na skládkách budou lesníci dříví kropit, aby si do zpracování udrželo kvalitu.
Přebytek dříví se projevuje v klesajících cenách. Navíc větrná kalamita postihla i sousední Rakousko a Německo a vývoz na tamní trhy nejde jako dřív. České pily jedou na tři směny, podobně zahlcené jsou i rakouské a německé pily. Vozit dříví do jiných západních zemí se kvůli přepravním nákladům nevyplatí, řekl Rezáč.
Poznamenal, že loni byla průměrná cena kubíku surového dříví od Lesů ČR 590 korun. Letos podnik očekává pokles na úroveň kolem 530 korun. Jaký bude mít kalamita dopad do hospodaření státních lesů, nemá podnik zatím vyčísleno. Na likvidaci polomů a následné zalesnění firma používá prostředky ze zvláštního kalamitního fondu.
Vichřice nejvíce zasáhla porosty státních lesů na severní Moravě. Velké škody vítr napáchal také na Písecku, Plzeňsku, Brněnsku, Choceňsku, Českokrumlovsku a na Vysočině. Na horách severní Moravy ležel donedávna sníh, takže k odstranění kalamity se tam dostaneme teprve nyní, řekl Řezáč.
Lesy ČR hospodaří na 1,41 milionu hektarů státních lesních pozemků, což je více než 50 procent všech lesních pozemků v tuzemsku. Jejich roční těžby se pohybují kolem sedmi milionů kubíků. V posledních pěti letech firma vykázala zisky od 400 do 600 milionů korun a tržby přes pět miliard korun.

Spustit audio