Lesy ČR prodloužily nabídku pomoci lidem postiženým záplavami

25. září 2010

(ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky prodloužil do konce letošního června nabídku pomoci pro občany a obce postižené loňskými záplavami. Pomoc spočívá v prodeji dřeva za zvýhodněné či symbolické ceny těm, kteří stavějí nový dům po úředně povolené demolici. Původně nabídka platila do konce loňského roku. ČTK to řekl v Hradci Králové mluvčí podniku Jan Řezáč.

Pracovníci státních lesů si přitom vydání demoličního výměru na dům žadatele sami zkontrolují, protože se již setkali s několika pokusy získat dřevo neoprávněně, uvedl. Celkem státní lesy čekají, že by mohly dát dřevo na zhruba 100 celodřevěných domů.
Zatím podnik dal za zvýhodněných podmínek materiál na stavbu 61 celodřevěných domů. V 54 případech jde o domy stavěné obcemi v rámci projektu ministerstva zemědělství Domy velké vody. Nejvíce, celkem 30 těchto domků je v jihočeské obci Blatná, sedm domků postavily obce Předmíř a Metly na Strakonicku.
Stavebník, který si je schopen zajistit vytěžení dřeva v lese sám, zaplatí symbolickou korunu za metr krychlový dřeva. V případě nákupu již vytěžené kulatiny zaplatí výrobní náklady 500 korun za kubík. Poslední formou pomoci je dodávka dříví výrobcům dřevěných domků, kteří o slevu na dřevě sníží cenu domu. Tržní cena kubíku kulatiny nyní činí asi 1400 korun.
Při stovce celodřevěných domů by státní lesy poskytly necelých 10.000 kubíků dřeva. V porovnání s jejich ročními těžbami kolem sedmi miliónů kubíků jde o zanedbatelné množství.
Obdobnou pomoc poskytly LČR postiženým povodněmi v letech 1997 a 1998. Tehdy nabídku podniku využilo asi 85 stavebníků, přičemž drtivá většina lidí si dřevo vzala na stavbu krovů. Celodřevěných domů bylo minimum.

Spustit audio